A karácsonyfa-állítás nem igazán tartozik a magyar népi hagyománykörhöz. Hazánkban a 19. század második felében kezdett elterjedni, a német lakosoknak köszönhetően. Németországban már az 1600-as években is ezzel ünnepeltek. Azért évszázadokkal ezelőtt még nem égősorral és ezüstgirlanddal díszítettek, hanem a természetes díszek hódítottak. Nézzük, hogy most 2017-ben milyen trendek vannak!

A retró

Néhány éve már visszajött a divatba (vagy lehet, hogy soha ki sem ment igazából?) a sokszínű díszekkel felöltöztetett fa. A színek árnyalata azért valamit finomodott gyerekkorom óta. Most, hogyha színes fáról beszélünk inkább a cukorkaszínek kavalkádja dominál, amibe azért jól beleilleszthetők a régi üvegdíszek is, amelyeket inkább a színek alapváltozataiban gyártottak.

Az elegáns

A karácsony legtöbbször giccses, és nincs is ezzel semmi baj. Eleganciát talán a hagyományosabb formák és a kevesebb szín használatával érhetünk el. Dísz mennyiségre azonban nem érvényes a kevesebb néha több elv, akkor lesz elegánsan szép, ha arany, piros, vagy valami finomabb szín dominál a fán. Idén egyébként a türkiz és a rozéarany is megjelenik a díszpiacon, hiszen 2017-ben ezek voltak a legtrendibbek.

Magánházaknál ritkán szempont az elegancia, de hivatalos helyeken, cégeknél általában erre törekednek. Néhány szín (cégeknél pl. a logóban szereplő szín) dominanciája, főleg üveggömbök, sok fény, szalagok használata. A Fehér Ház díszítése hagyományosan a first lady feladata, Melania Trump idén nem aprózta el. Többféle hatás érvényesül, de a dekoráció az egész házban következetes, helységről helységre változik.

A skandináv

Még mindig imádjuk és követjük az északi népek stílusának kikiáltott „modern, letisztult” értsd. leginkább fehér és szürke, kicsit DIY-os vonalat. Azt azért nem írnám, hogy megunhatatlan, de amíg a lakások berendezésében is erős IKEA hatás érvényesül, addig biztosan menő lesz az ilyen monokróm összeállítás. fehéret mindenhová!

A naturális

Évről-évre egyre nagyobb hangsúlyt kap a karácsony környezetterhelésének kérdése. Nagy vita a műfenyő/vágott fenyő/cserepes fenyő ökológiai lábnyomának vizsgálata. Ha nem akarunk az alternatív vonal felé elmenni, mint ahogy már megírtuk itt, akkor használjunk föld színeket a dekorációra. Szalma díszek, tobozok, termésdíszeket akár venni is lehet, de saját kezünkkel készíthetünk akár száraztésztából is himmeliket vagy angyaldíszeket.

Készíts díszt saját kezűleg

Mitől lesz szép egy karácsonyfa?

Erre a nagyon szubjektív kérdésre nincs egyetlen biztos válasz. Valamiféle összhangra érdemes törekedni. Ez kezdődhet a fa formájával: ne legyen lyukas, ferde, hajlított, jó alapanyagból könnyebb dolgozni. Ritkább fát néha könnyebb díszíteni, de valószínűleg több díszt kíván, míg a szabályosan tömzsi fenyő sűrű ágain felülhetnek a díszek, viszont maga a fa már eleve szép. Bármelyik stílusirányzatot vagy színvilágot is választjuk, a díszek elhelyezésében az egyenletesség meghozhatja a kívánt összhatást is. Sokunknak macera a díszítés, de mindig gondolj a végeredményre! Legyen szép a karácsonyod!



Címkék: