A mag nélküli avokádó kifejlesztése után újabb forradalmi találmánnyal rukkoltak elő a japánok: az ehető banánhéjjal – írja a Guardian. Az ötletgazda egy Setsuzo Tanaka nevű férfi volt, aki szabadidejében hosszú ideig próbálkozott a gyümölcs héjának puhításával, és olyan banánt szeretett volna enni, amit nem kezelnek semmilyen vegyszerrel, így akár hámozás nélkül is fogyasztható.
A Tanaka által vezetett kutatás végül egy speciális fagyasztásos, olvasztásos technológiával eredményesnek bizonyult: a banán növekvő sejtjeit lefagyasztják mínusz 60 fokra, majd kiolvasztják a gyümölcsöt. Az eredmény a Mongee elnevezésű banán (ami nagyjából hihetetlen banánt jelent), aminek héja puha és emészthető.
#Mongee #Banana: la banana incredibile (traduzione dal giapponese) perché si mangia tutta! Scopritene proprietà e gusto #mongeebananahttps://t.co/IKx1ya0oOc pic.twitter.com/XJnxJ699Ce
— La Cucina Italiana (@Cucina_Italiana) 2018. február 1.
A terméket tavaly kezdték el értékesíteni egy okayamai áruházban, a vevőket pedig arra kérték, hogy várják meg, amíg a banánon megjelennek a barna pöttyök, ez jelzi ugyanis, hogy fogyasztható állapotba került. A SoraNews24 japán weboldal tesztelte a gyümölcsöt, és megállapították, hogy a Mongee valóban könnyen, egészben ehető, a banánhéj íze pedig az ananászra emlékeztet. Az új típusú banánt jelenleg csak Japánban termesztik, de a jövőben fontolóra veszik a tengeren túli exportot is.
Kiemelt kép: Europress