A Nagy-korallzátony a világ legnagyobb korallzátonya hatalmas kiterjedésű: több mint 2000 kilométer hosszú és 300 kilométer széles. A Korall-tengerben található, nem messze Északkelet-Ausztrália Queensland nevű államának partjaitól.

Az utóbbi években egyre több hír szólt arról, hogy a korallzátony a víz felmelegedése és szennyezettsége miatt pusztulásnak indult és menthetetlen, úgyhogy ausztrál tudósok az egészséges korallok áttelepítésével próbálták megmenteni. Nyolc hónappal ezelőtt kezdtek a kísérletbe, most kiderül, milyen eredménnyel.


Tavaly a Heron-sziget környékén gyűjtöttek korallpolipoktól származó, nagy mennyiségű ivarsejtet, amelyeket lárvává nevelve átültették őket olyan területekre, ahol károsodott a korallzátony. A kísérlet pedig sikeres volt, az áttelepített korall szépen fejlődött, a siker pedig nem csak a Nagy-korallzátonynak jó hír, de globális jelentőségű lehet. “Azt mutatja, hogy elkezdhetjük helyreállítani és meggyógyítani a pusztuló korallpopulációt azokon a területeken, ahol a korallok természetes lárvautánpótlása nem biztosított” – közölte Peter Harrison, a kutatás vezetője.

Az ígéretes kísérlet nyomán a tudósok most azzal foglalkoznak, hogy a technológiát tovább fejlesszék, és szélesebb skálán tegyék lehetővé a pusztuló korallzátonyok újjáélesztését. Ausztrália 2015-ben tette közzé a Nagy-korallzátony állapotának javítását célzó hosszú távú tervét, amelynek megvalósítása fontos eszköze annak, hogy a természeti világörökséget az UNESCO ne vegye fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

A korallok nagyon érzékeny organizmusok, amelyeknek meghatározott hőmérsékletre van szükségük. Szimbiózisban élnek bizonyos egysejtű algákkal, ezektől nyerik színüket is.
Ha növekszik a hőmérséklet, a korallok kilökik az algákat, ezzel színüket is elveszítik. Ha ez a helyzet túl sokáig áll fenn, a korallok teljesen elhalnak.
A fehéredés oka a kutatók szerint elsősorban a klímaváltozás és ezzel összefüggésben az óceánok felmelegedése, de komoly kockázatot jelentenek a tengervízbe jutó mezőgazdasági és ipari szennyező anyagok, a part menti települések fejlesztése és az illegális halászat is.

MTI
Címlapkép: Nagy-korallzátony, Ausztrália, flickr.com



Címkék: