A Le Monde nevű francia lap érdekes cikket tett közzé a napokban egy kutatás eredményéről, ami az ENSZ finanszírozásával a mezőgazdaság jövőjét kutatta. A tudományos tanulmány szerint a korábbi állításokkal szemben a biogazdálkodás igenis megoldás lehet az egész emberiség eltartására, a százszázalékos arányt pedig 2050-re el is lehetne érni. Mindezt a földhasználat, a klímaváltozás és más környezeti károk figyelembe vételével, állapította meg a FAO.

Ennek feltétele az lenne elsősorban, hogy csökkenteni kellene a pazarlást, az élelmiszerek majdnem egyharmada ugyanis kukába kerül. Mindemellett a jelenleg átlagosan 2/3 és 1/3 arányú állati és a növényi termékek fogyasztását meg kellene fordítani. Ez mindeddig egyébként szépen és jól hangzik, ám a harmadik feltététele a biogazdálkodásnak a megművelt földterületek 16-33 százalékos növelése, miközben a vegyszeralapú termeléssel mindössze 6 százalékos növekedéssel számolnak. A lakosság gyarapodása miatt ugyanis 2050-re 9 milliárd embert kell ellátni élelmiszerrel (ehhez 50 százalékkal kellene növelni az élelmiszerellátást), ráadásul a biotermelés (vegyszerek híján) kevesebb termést hoz.

Fotó: Europress

Vagyis a biogazdálkodás eredményeképp 8-15 százalékkal csökkenne az erdőterület, ám a bio-fanok arra is rámutattak, hogy a vegyszerek nélküli termelés csökkentené a környezetszennyezést és kevesebb fosszilis energia használatával járna. Azaz mindent összevetve sokkal pozitívabb az eredmény, ha nem használ vegyszereket a mezőgazdaság, mint az erdők megőrzésével. A tökéletes megoldás természetesen közel sincs kidolgozva, a francia napilap ugyanis felvetette azt a problémát, hogy a jelenlegi rendszer túl sok nitrátot termel, a biogazdálkodás viszont túl keveset. Ráadásul a bioélelmiszerek drágák, amiket a szegényebb réteg most sem tud megfizetni – és ezek még csak a hirtelen felvetett kérdések az átállással kapcsolatban.

Kiemelt fotó: Europress



Címkék: