Óriási bukásnak írja le a 444.hu a Kolosy téri high tech mohafalat, amit 2017 őszén állítottak fel, és pár hétre rá kiderült, hogy nem működik a vízkeringető rendszer: a víz a csöveken keresztül nem tudott eljutni a moháig, ami emiatt száradni kezdett. A problémát óbuda önkormányzata megpróbálta külső öntözéssel megoldani, de minden igyekezet sikertelennek bizonyult,

a moha egyre rosszabb állapotba került és végül teljesen kiszáradt.

Ha ide kattintasz, a német gyártó weboldalán megnézheted, hogyan kellene kinéznie a dizájnos légtisztító szerkezetnek, ehhez képest a 444.hu által készített fotón látható a siralmas valóság. A hírek szerint a német cég inkább beleegyezett abba, hogy az önkormányzat az első havi bérleti díj (3300 euró, vagyis 1 millió forint) átutalása után többé ne fizessen neki, de nem volt hajlandó újratelepíteni a mohát. Végül a képviselőtestület úgy döntött, hogy felbontja a bérleti szerződést arra hivatkozva, hogy a bérbeadó nem tudta garantálni a tesztidőszakban a köztéri bútor folyamatos működését.

A mohafal kifejlesztője azt állítja, hogy a találmány pontosan 275 városi fa légszűrő és -tisztítóképességével rendelkezik, és nemcsak megköti a szén-dioxidot és egyéb káros anyagokat, hanem biomasszává is alakítja azokat – de nyilván már nem fog kiderülni, hogy ez valóban így van-e.



Címkék: