Ez persze alapvetően nem nehéz, hiszen nem tudok varrni, de jelen esetben mégiscsak egy madárról van szó! Aki tű nélkül, a csőrét használva, fantasztikus technikával ölti egymáshoz a leveleket.

A varrómadár (Orthotomus sutorius, angolul tailorbird) Indiában, Kína déli részén, valamint a Maláj-félszigeten és Jáva szigetén él. A 13 centis, 40-50 grammos madár tollazata barna árnyalatú, a tojó és a hím is hasonlóan néz ki. Magányosan, vagy párban él, tápláléka rovarokból és virágnektárból áll.

Az évente kétszer-háromszor költő madár a fészkét gyapotszálakból vagy növényi rostokból készíti, belsejét lószőrrel vagy finom szálú fűvel béleli ki. A munkát igazságosan megosztják: a hím gyűjti össze az alapanyagot, a tojó építi a fészket. A fészket egy bölcső szerűen összevarrt burokba rakják, amit mangó, vagy fügefa leveleiből készítenek. Az öltésekhez növényi rostot, pókhálót, vagy  a kokonokat (petecsomókat) borító selymet használnak.

A fészekalj 3-4 különböző színű tojásból áll, amiket szintén megosztva, közösen költenek ki. A fiókák 11-12 nap múlva bújnak ki a tojásból, majd újabb 12-14 nap múlva el is hagyják a fészket.

Kiemelt kép: flickr.com



Címkék: