Itt a tél, jön a hideg, de azért ez nem jelenti, hogy le kell mondani minden jóról, amit a természet nyújt. Ahhoz már adtunk tippeket, hogyan készítsd fel télire a kertet, most lássuk a fűszernövények teleltetését.

Kétféleképpen juthatunk télen is ízletes fűszerekhez. Az egyik, hogy még a meleg nyári napsütésben leszüreteljük azokat, és szárítva, fagyasztva, olajban, cukorban, sóban vagy akár fűszervajként eltesszük . A másik kicsit macerásabb, de nem lehetetlen. Ez pedig a fűszernövények téli nevelése.

Kényesebb benti túlélők

Bizonyos fajták, amiknek nagy a nedvességtartalma, mint a bazsalikom, a menta, a snidling a fagyok idején csak a lakásban élik túl. Fontos, hogy próbáljuk a legtöbb fényhez juttatni őket, ezért tegyük az ablak közelébe a cserepeket. Ilyenkor sem szabad őket túlöntözni, csak akkor locsoljunk, ha már száraz a földjük. A hideg hónapokban jobban kell figyelni a tápozásra, erre a legpraktikusabb megoldás az önadagoló fűszernövény tápoldat, csak beleállítjuk a földbe, és az lassanként lecsepeg.

Aki pedig egyenesen fűszernövény fanatikus, és erre bármennyit hajlandó költeni, annak a luxus palántázó után, itt van a 65 000-es, felsőkategóriás fűszernövény minifarm, ami télen is gondoskodik a megfelelő fényellátásról.

(kép: www.bakker.com )

Akik jobban bírják a ridegtartást

Vannak strapabíróbb, fagytűrő fűszernövények is, ilyen a rozmaring, az oregánó, a kakukkfű, a tárkony és a lestyán. Ők kint is átvészelik a telet, de ez nem jelenti, hogy nem kell róluk gondoskodni. Ha szeretnéd ezeket a fűszereket az erkélyen, teraszon , vagy a veteményesben átteleltetni, akkor szerezz be nekik egy mini télikertet (5-10 000 Ft), ami a fényt remekül átereszti, de megóvja őket a hótól, széltől és a túlzott hidegtől. Íme pár változat:

(kép: www.ikea.com)

(kép: www.bakker.com )

(kép: www.ikea.com )

(kép: www.gyerekkertesz.viltor.hu )

A legjobb, ha a ház oldalában helyezed el őket, ezzel szintén nyerhetsz számukra pár plusz fokot, valamint a havat rendszeresen seperd le róluk. Nagyon kevés vizet adj a növényeknek, ezzel is megóvva őket a fagytól.

(kiemelt kép:pixabay)



Címkék: