Elérte az országot a sarkvidéki eredetű hideg levegő, jönnek is szembe a világvége szalagcímek minden híroldalról. Bár valóban nem mondható átlagosnak az erőteljes hidegbetörés így tél végén, az esemény hatását és jelentőségét biztosan felerősíti bennünk, hogy ilyenkor már ki vagyunk éhezve a tavaszra és a plusz fokokat várjuk, és nem az idei tél leghidegebb napjait.

Az őszi-téli állapothoz képest az egyik legszembetűnőbb változás a kertben a föld alól előbukkanó hagymás virágok látványa. Biztosan sokaknak eszébe jut, hogy szegény virágok megfagynak, főleg azok, amiknek már esetleg a bimbói is látszódnak.

Sok kertben a nárciszok már “kilövésre készen” állnak. 3,2,1, tavasz!

Ezen az enyhe télen az ország nagy részén már rég kivirágzott a hóvirág és a hunyor, ez alól talán csak az Északi-Középhegység, és az ország egyéb magasabban fekvő részei, északi domboldalai a kivételek. Máshol pedig előbújtak a tulipánok, nárciszok és más hagymás évelők hajtásai.

Ilyen helyzetben hajlamosak vagyunk túlaggódni kiskerti virágaink sorsát, talán rájuk is vetítjük a saját fázós személyiségünket és türelmetlen, tavaszváró gondolatainkat – én legalábbis nagyon fázós vagyok, és napok óta azon morgok, mikor lesz már tavasz. Még a mohát is sajnálom, hogy várnia kell a kivirulással, de ne aggódom.

A tulipánok levélkezdeményei nem fognak sérülni az erős fagyban sem

Az elmúlt években talán nem volt ilyen helyzet, hogy egy enyhe tél kemény fagyokkal zárult, de biztosan nem az első eset a mi életünkben sem. A legkorábban kihajtó hagymások felkészültek az időjárásban bekövetkező kilengésekre, nem fognak károsodni. Az országban sok helyen magas hótakaró védi a földet, ezeken a területeken feltehetően nem is éledt fel úgy a természet, mint a déli tájakon. A fagy leginkább a már kifejlett virágot károsíthatja, a virágzó állapotig viszont szerencsére még nem jutottak el a növények. Ami a legszembetűnőbb látvány lehet most, az a nárciszok bimbója, de baja azoknak sem lesz. A tulipánoknak pedig leginkább még csak a levélkezdeménye bújt ki a földből.

Ha már ilyen magas a nárciszod vagy más hagymás virágod és mindenképp takarni szeretnéd őket, vigyázz, le ne törd a magas szárakat!

A növények fizikai sérüléseivel érdemes vigyázni. A fagyott növények levelei könnyebben törnek, így már egy kisebb testű kutya is kárt tehet bennük, ha köztük járkál.

Ha mégis nagyon aggódsz a növényeidért és van még őszről összegyűjtött leveled, esetleg szalmád, óvatosan teríthetsz rájuk egy réteget, de vigyázz a magasabb virágszárakkal, könnyen letörheted őket!

Címlapkép: pinterest.com



Címkék: