Észak-Franciaország nem éppen egy trópusi paradicsom, de egy kis része most mégis azzá válhat a Coldefy & Associates-nak köszönhetően. A francia cég nemrég mutatta be a tervét, amely szerint megépítené a világ legnagyobb kupolájával rendelkező trópusi üvegházát Pas-de-Calaisban – írta a New Atlas.

A Tropicalia mérete a tervek szerint 20,000 m2-es alapterületű lesz, és egy masszív alumíniumkeretből, valamint ETFE párnákból fog állni. A levegővel teli átlátszó műanyag építőanyagot általában építészeti projektekben használják üveg helyett, mint például a Peking National Aquatic Center és az angliai Eden Project esetében.

A Coldefy & Associates szerint a kupola természetes üvegházhatása 28° C fok álladó hőmérsékletet biztosít, bár feltehetően az épületet ellátják egy szellőztető rendszerrel, ami segíthet megtartani ezt a hőmérsékletet, illetve ha szükséges, fűteni is fog. Az ArchDaily jelentéseiben az áll, hogy a felgyűlt többlet meleget akár tárolhatnák is vagy csövekkel a környező területekre  vezethetnék.

A kupola belsejét sűrű növényzet fogja borítani és olyan trópusi állatoknak fog otthont adni, mint lepkék, kolibrik, halak és teknősök. A tervek közt szerepel egy 1 km hosszú gyalogút kiépítése hidakkal, medencékkel és vízesésekkel, ezen kívül pedig pedig éttermek, szállodák, panziók, boltok és egy tudósok számára kialakított terület. A projekt terveit 2019-ig fogják tökéletesíteni, és 2021-ben szeretnék átadni. A Coldefy & Associates szerint évente akár 500,000 látogatót is fog bevonzani a hely.

Kiemelt kép: Twitter



Címkék: