Minden évben nagy várakozás előzi meg a mocsári árterek ritka kockásliliomjainak (Fritillaria meleagris) nyílását a zalai falvakban. Olyan törékeny, szépséges tüneménye ez a lápi vidéknek, amire külön készülnek. No nem a leszedésére, mert csúnyán megütnék a bokájukat (50.000 forintos eszmei értéke van egy szálnak!), hanem a felfedezésére, ami minden évben nagy öröm.

Csak egyszer nyílik egy évben ez a hagymás tavaszi, védett vadvirágunk, nagyjából egy hétig gyönyörködhetünk benne. Szerencsére nem egy napon nyílik mind, így összesen két-három hét áll rendelkezésünkre, hogy túrázzunk egyet a tavaszi szélben és gumicsizmában, hogy megtaláljuk, megcsodáljuk és betegyük gyűjteményünkbe a fotóját.

A Zala folyó partján nem is olyan ritka, bár idén sok virágot elöntött a folyó… (Kép: pexels.com)

Aki nem járatos a vidéken és nem piszkítaná be magát feleslegesen kószálva órákat az ilyenkor vizes dombokon és erdőkben, érdemes becsatlakozni valamelyik kockásliliom kereső túrához, amelyeken 100 százalékos a siker.

Ilyen például a Zalaszentgrótról induló kirándulás is április 13-án, amely során a sakktábla mintás kockásliliomok megtekintése után a Zala folyóról hallhat és láthat érdekességeket a résztvevő, majd a helyi ásványvizet felhasználó híres palackozóüzem látogatásával ér véget a túra. A Szentgróton lakókat és a turisták egyaránt várják. Kockásliliomokra fel!

(Kép: Pixabay)



Címkék: