Egy új tanulmány szerint az Európa klímáját meghatározó Golf-áramlat jelenleg 15 százalékkal gyengébb, mint amilyen időszámítás szerint 400 körül volt. Ez az óriási eltérést a globális felmelegedésnek köszönhetjük és az időjárás alakulására nagyon rossz hatással lehet.

A Golf-áramlat délről viszi a meleget az Északi-sark felé, ahol a víz lehűl, lesüllyed és visszaindul dél felé. Ez  körforgás sok mindent befolyásol és jóval melegebbé teszi Nyugat-Európa éghajlatát, különösen az észak-európai teleket, mint amilyenek nélküle lennének.  A változása itt télen extrém hidegeket okozna, a trópusokon az esőzésekben történne jelentős változás, máshol pedig a megnövekedett tengerszinttel kéne szembenézni. A globális felmelegedés felborítja ezt a körforgást a víz lehűlésének megakadályozásával, ami a jég elolvasztásával extra vizet juttat a rendszerbe.

Forrás: giphy.com

Ugyan egyelőre nem várható ezeknek az áramlásoknak a leállása, de a Nature című tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői szerint nem lehetünk biztosak abban, hogy ez nem fog bekövetkezni. “Ez egyike azon eseményeknek, amelynek viszonylag kicsi a valószínűsége, de óriási a következménye” – írja a Guardian.

Egy tanulmány szerint az áramlás első jelentős lassulása az 1850-es kis jégkorszak vége után következett be, ami a globális felmelegedésnek köszönhetően folytatódott is. Egy másik szerint a változás a fosszilis üzemanyagok égetésével hozható összefüggésbe.

Kiemelt kép: entertainment.time.com



Címkék: