Az amerikai filmekből ismert klasszikus westernkelléket, az ördögszekeret úgy tekintjük, mint Amerika nemzeti növényét (szegények). Pedig nem is őshonos, eredetileg semmi köze nincs még a földrészhez sem. Az 1870-es években hurcolták be az Egyesült Államokba, ahol mivel senkinek sem tápláléka és a betegségek sem fognak rajta, jól elszaporodott. De mi is a baj vele?

Az, hogy sok van belőle. Nagyon, nagyon, nagyon sok. Ez a mennyiség pedig elveszi a tápanyagokat a haszonnövények elől, csökkenti a tehenek által elfogyasztható takarmány mennyiségét is és a rengeteg óriási száraz gombolyag komoly tűzveszélyt is jelent, mivel a szél könnyen összefújja az épületek között. Minden évben rengeteg pénzt költenek arra, hogy megszabaduljanak tőlük. Van, amikor még biztonságosan közlekedni sem lehet, annyit fúj össze a szél egy helyre.

Pedig az ördögszekér csak élni akar: amikor a növény elszárad, a földtől elválva átadja magát a szélnek, hogy szétszórhassa az addigra beérett magokat. Ráadásul nem is keveset, egy növény akár 25 ezer magot is kipotyogtathat magából. Nálunk a mezei iringót hívjuk ördögszekérnek, de az amerikai utakon pörgő növény több egyéb fajból is összeállhat.

Dana Berner patológus szerint az Amerika nyugati szélén rendkívül elszaporodott ördögszekeret ki kell irtani az országból. Ehhez két gombafajt kéne bevetni, amik ugyanonnan származnak, ahonnan az behurcolt növény: az eurázsiai sztyeppékről. A harc zajlik, addig is az ördögszekér fóbiásokra nehéz éjszakák várnak:

Kiemelt kép: giphy.com



Címkék: