A Vidéken újrakezdők Facebookos csoportjában egy rovarirtó hívta fel a figyelmet az óriási tőrösdarázs problémájára, amik május-június táján bukkannak fel tömegesen, frászt hozva az emberekre. Boros Tibort a napokban kereste fel a rendőrség azzal, hogy a Városligetet ellepték a lódarazsak. Hamar kiderült, hogy nem a veszélyes fajról van szó, hanem egy igazán békés rovarról.

“A darazsak valóban hatalmas pánikot okoznak, hisz óriási méretük, robosztus hangjuk, portyázó mozgásuk félelmet kelt. Viszont ezek a darazsak, nem lódarazsak, hanem ÓRIÁS TŐRÖSDARAZSAK!!!!!! Magyarországon védett rovarok, eszmei értékük 50.000 ft/db. Nem veszélyesek, sőt, igen nehéz kihozni őket a sodrukból!
Fészket nem épít, lárváiba petézik! Ilyenkor azért portyáznak, mert keresik a lárvákat!” – hívta fel a figyelmet a szakember, aki állítása szerint pár éve a Városligetben több milliós kárt okozott egy rovarirtó cég a kiirtásukkal.

Magyarországon a tőrösdarazsak hat faja él, de közülük az óriás és a sötétszárnyú tőrösdarázs okoz pánikot a lakosság körében a termetes mérete miatt. Ezek az állatok akár öt centiméter hosszúra is megnőhetnek, szárnyfesztávolsága pedig eléri a 7-8 centit. A nőstény sárga, a hím fekete fejű, homloka piros, potrohán négy sárga folt van, teste fekete. Lábai tüskések, szárnyai füstösek.

Az embert elkerüli, nem támadja meg, csak akkor csíp, ha ezt kiprovokálják, pl. megpróbálják lecsapni.

Kiemelt kép: Wikipédia



Címkék: