Brazília híres utcája, a Rua Gonçalo de Carvalho sok mindent átélt már. Az 1930-as években telepített fasor mára egy gyönyörű 500 méter hosszú, természetes alagutat hozott létre, de volt idő, amikor úgy tűnt, ez az utca sem úszhatja meg az építkezéseknek köszönhető pusztítást.

A hatalmas rózsafák (Tipuana tipu) utcája a brazil Rio Grande do Sul állam Porto Alegre városában található. Az évtizedekig viszonylagos békében élő fák 2005-ben kerültek be a hírekbe, akkor ugyanis egy bevásárlóközpont építése miatt a egy részüket kivágásra ítélték. Sok helyi és természetvédő összefogása kellett ahhoz, hogy megakadályozzák a pusztítást. Végül akkora sikere volt a tiltakozásnak, hogy a város polgármestere nem csak megakadályozta a kivágást, de védelem alá is helyezte a páratlan fasort. Vajon nálunk történhetne ilyesmi?

Azóta egyre több turista keresi fel az utcát, aminek párja sincs a környéken. Az utca fái igazi oázisként biztosítják az árnyékot és a hűvöset a lakók és az arra sétálók számára. Egy 2016-os vihar viszont alaposan megtépázta, több fa is megsérült akkor az óriási szélben.

A fák azóta ismét rendben vannak, az utca viszont sajnos nincs. A helyiek jelenleg azért tiltakoznak, mert a város vezetése nem foglalkozik az utca karbantartásával és az elegáns környéken egyre romlik a közbiztonság, sok az utcai támadás, lopás és betörés is.

Kiemelt kép: wikipedia.com



Címkék: