A „Billion Tree Tsunami” elnevezésű program részeként több százmillió fával ültették tele Északnyugat-Pakisztánban a sivatagi domboldalakat – írja az AFP.

“Korábban ezek kiégett földek voltak, most zöld arany van a kezünkben” – kommentálta az esetet Pervaiz Manan erdőgazdálkodó.

A festői szépségű terület létrehozásának fő célja az erózió és az éghajlatváltozás elleni küzdelem, az árvízvédelem és a csapadék esélyének növelése. Az ott élők is a gazdasági élet növekedésének lehetőségét látják a projektben, ezért a hivatalok azt remélik, ez visszatartja őket attól, hogy tűzifának használják az új fákat.

Kép forrása: Pixabay

 

“Mostanra a hegyeink hasznosak, a mezőink hasznossá váltak. Ez hatalmas előnyt jelent nekünk” – mondta a hírügynökségnek Ajbir Shah helyi lakos.

Pakisztánban az ország mindössze 5,2 százaléka volt erdős terület évekkel ezelőtt, ez jóval alacsonyabb, mint az ENSZ által ajánlott 12 százalék. Az északi Hajber-Pahtunhva tartományban 2006 és 2009 között kezdett rohamosan csökkenni a fák száma, amikor a pakisztáni tálibok uralták a völgyet. A régióban ezek után kezdtek el foglalkozni az újraerdősítéssel. A Billion Tree Tsunami program négy éve kezdődött el, és a tervek szerint 2020-ban ér véget.

Kiemelt kép: Pixabay



Címkék: