Az Országos Magyar Méhészet Egyesületének az ország több pontjáról már számos méhész jelezte, hogy eltűntek vagy elpusztultak a méhei. Kovács Viktor a Facebookon is közzé tette a saját méhcsaládjának tetemeiről készült képeket, a méhész azt írja, a kaptárok előtt százával, ezrével vannak elhullott méhek.

“Nagyon szomorú látvány mindamellett, hogy ezek a méhek idő előtt pusztultak el sajnos tudatos emberi közreműködés miatt. Ha ugyanennyi csirke, vagy juh, vagy kecske pusztulna el országosan, akkor attól lenne hangos a média. A dolog hátterében a NÉBIH áll. Engedélyt adott ugyanis rovarölő szerekkel csávázott repce, kukorica és napraforgó vetőmag vetésére. Mi ez, ha nem tudatos, tömeges pusztítás????!!!!!!! Az úgynevezett méhlegelők (repce, akác, vaddohány, napraforgó) fele ma tudatosan mérgezett terület. Az akácot nem tudják csávázni, viszont irtják azt is tudatosan, nem honos faj… (…) Hozzáteszem, a probléma országos szintű, nem egyedi. Kicsit hosszúra fogtam, bocs, de még oldalakat tudnék írni erről”

– írta a szakember a közösségi oldalon.

Dömötörfi József somogysárdi méhész szintén a Facebookon fakadt ki, az ő gyűjtőméheinek ezrei görcsbe rándulva, kinyújtott szipókával pusztultak el.

“Mai napon megdöbbenéssel, de nem csodálkozva, megtudtam, hogy már csak egy méhész kolléga van, akinek nem pusztult el az állományából a kijáró méhek nagy része!( És egyik sem értesítette a hatóságot róla!) Persze nálunk senkit sem értesítettek előre hivatalosan a rendkívül mérgező csávázószer használatáról. Több községben a méhészek kaptak levelet, értesítést, hogy a gazdák ilyennel csávázott kukorica, vagy napraforgó vetőmagot használtak vetési területeiken, vagy rendkívül erős permetező szerrel permeteznek. Már Belegben is tűntek el méhek mégsem mozdul senki! Majd jövőre meg sír mindenki, hogy fele méhcsaláddal tudott betelelni! Még nem sírnak az emberek, mert még nem kell kézzel beporozniuk az alma, barack stb. gyümölcsfákat. Az alábbi képeken meg lehet nézni, milyen egy elpusztult méh család látványa! Gratulálok a permetező és csávázószer gyártóknak ezekkel a szerekkel gyermekeink jövőjét fogják el lehetetleníteni! A képek kizárólag a saját méhészetünkben készültek az évek során, több kép a növényvédelmi hatóságnál is megtalálható”.

A méhész hozzátette, egy kollégája azt írta, hogy a generáció váltásból adódik a méhek pusztulása, de ez Dömötörfi szerint téves megállapítás. Ugyanis generáció váltáskor a méh hullák a permetezést követően 1-2 órán belül nem ülnek ki a bokrokra kaptárak tetejére és nem dörzsölik teljes test felületüket a lábaikkal, majd a kaptár előtt tömegesen nem rándulnak görcsbe és nem pusztulnak el kinyújtott szipókával – fogalmazott a szakember, akinek a teljes írását érdemes elolvasni.

Vizsgálat indult az ügyben

Az MTI azt írja, több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma, az okok azonban egyelőre ismeretlenek. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint a méhpusztulás összefügg a napraforgó-termesztéssel: ahol nem termesztenek napraforgót, illetve az nem mézel jól, azokban a megyékben nincs problémája a méhészeknek, például a Dunántúli megyékben, Győr, Sopron, Vas, Zala vagy Nógrád megyében. Ezzel szemben Jász-Nagykun, Békés, Fejér megyében gondot jelent.

Az elnök megmagyarázhatatlannak nevezte a jelenséget, azt mondta, nem klasszikus tünetegyüttest mutat a méhelhullás, a kaptár néptelenedés. A tömeges méhpusztulás miatt az Agrárminisztérium vizsgálatot rendelt el. Bross kitért arra is, hogy a méhpusztulás jelentős hatással van a méztermelésre, valamint a jövő évi akáctermésre is, ezért a következő két és fél hónapban a méhészek feladata a méhcsaládok regenerálása.

 

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: