Nyolc nap alatt ez már a harmadik meggyilkolt törpeelefánt, amit Borneó északi részén találtak. Az állatokkal bosszúból végeztek az emberek, akik a környéken pálmaolajat termesztenek, és nem elég, hogy ennek érdekében  a térség erdeinek felét kiírtották már, most az egyébként is veszélyeztetett borneói törpeelefántokat is lemészárolják, mert azok betévednek a földjeikre, és véletlenül letapossák a termést.

(kép: wikipedia)

Az elmúlt 4 hónap alatt 18 állat pusztult el a környéken, csak júliusban hatot mérgeztek meg. Bár azt nem tudni, hogy szándékosan mérgezték-e meg őket, vagy véletlenül végzett velük a pálmaolaj-ültetvényeken használt műtrágya, egy biztos, Borneó a törpeelefántok egyetlen természetes élőhelye, a műtrágya viszont nem őshonos.

Augustine Tuuga, a helyi vadvédelmi osztály igazgatója elmondta, hogy a legutóbb holtan talált, 4 éves hímet közelről lőtték agyon, csupán bosszúból, mivel az agyarai érintetlenek voltak. A  már kihalt jávai elefántok egyetlen leszármazottai, a borneói törpeelefántok,  akik 300 000 éve élnek a szigeten, és mára már csak 1500ra becsülik a számukat.

(kép: wikipedia)

Borneó erdeinek a felét kiírtották a 20.század során, a pálmaolaj iránti hatalmas keresletnek köszönhetően. Így az elefántok élőhelye is veszélyben van, valamint az életük is, hiszen már nem csak az orvvadászok, de az ültetvényesek is ölik őket. Az sem tartja vissza őket, hogy egyetlen egyed megöléséért 5 év börtön jár.

(kiemelt kép: Orangutan Land Trust)



Címkék: