Ha a címet olvasva felhúztad a szemöldöködet és kétkedve kattintottál a tovább olvasásra, akkor nyugodj meg, mert nincs benne elírás. Ugyanis a vízipálmát sok más növénnyel ellentétben lehetetlen túlöntözni, sőt, akkor is remekül érzi magát, amikor gyökerei folyamatosan vízben állnak. Ha szobanövénynek szánod, nagyon jól érzi magát olyan párás környezetben, ami a fürdőszobai közeg tud neki nyújtani, de ha a kertedben szeretnéd tartani, ideális választás számára egy tó partja is. Viszont ha egy cica a házikedvenced, akkor számíts rá, hogy meg fogja kóstolni a gondosan karbantartott növényedet, ugyanis imádják az ízét és jótékony hatással is van rájuk.

Miért imádják a macskák a vízipálmát?

Nem véletlen, hogy a vízipálmát a köznyelvben macskafűként is emlegetik. A lakásban élő cicák nem feltétlenül tudnak hozzájutni friss fűfélékhez, amely nélkülözhetetlen az emésztésük megfelelő működéséhez. A vízipálma a benne levő természetes növényi rostok, klorofil, vitaminok és ásványi anyagok miatt jótékony hatású a kedvenced számára, ráadásul segíti a mosakodás közben lenyelt szőr természetes módon történő kiürülésében is.

A vízipálma ültetése

Az ültetés ideális időszaka a tavaszi hónapokban van. Ha szeretnél vízipálmát ültetni, akkor dönthetsz a konténeres kiszerelés mellett, valamint választhatod a szaporított, szabadgyökeres növényeket is. Előbbi esetében, amikor megvásároltad a vízipálmát, akkor fontos, hogy minél előbb nagyobb konténerbe ültesd, így ugyanis biztosíthatod, hogy a gyökerei megfelelően növekedhessenek. Utóbbinál pedig arra kell figyelned, hogy a kertbe szánt gyökeres hajtásdugványokat először mindenféleképp cserépbe ültesd, ugyanis még nem elég edzettek a kinti körülményekhez. Ha az otthonodban szeretnéd tartani a vízipálmát, akkor el is készültél, már csak a megfelelő gondozására kell majd odafigyelned.

Amennyiben viszont a kertbe ültetnéd, lesz még feladatod. A vízipálma a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag humuszos talajt kedveli, így fontos, hogy alaposan készítsd elő a helyét. Lényeges továbbá, hogy a mocsaras közegben érzi magát a legjobban, így célszerű ilyen helyszínt választani neki. Az ültetőgödör ásásánál arra kell odafigyelni, hogy legyen kétszer olyan mély és széles, mint amekkora konténert, melyben a vízipálma van. Ez a növény fény- és melegigényes, de félárnyékban is kiegyenlített a növekedése. Az, hogy csoportosan ülteted vagy szoliternövényként képzeled el a kertedben, abszolút rád van bízva. Ha kész van az ültetőgödör, helyezd a nedves talajba a növényt, majd locsold meg alaposan és később is öntözd bátran! Ha szeretnéd lépésről lépésre, részletesen elolvasni az ültetés menetét, Megyeri Szabolcs oldalán elolvashatod.

Nincs kerti tavam, így nem ültethetem el a kertembe?

Szó sincs erről. Tény, hogy a vízipálma a mocsaras, nedves közegben érzi jól magát, amelyet egy kerti tó tökéletesen biztosítani tud a számára, ám másként is teremthetsz számára ideális körülményeket. Palackkertekben, dézsában kihelyezve is remekül elvan, ha gyakran locsolod, de ha a vízcsap alá, dekorkövekkel körbevéve ülteted el, akkor a túlcsorduló víz folyamatosan nedvesen, mocsarasan tartja és garantáltan feldobja a kertedet. Csoportokba ültetve, fűszerű hatást keltő hajtásrendszerével igazán kellemes látványt nyújt, mely megidézi a trópusi erdők buja növényvilágát. Ha szeretnéd még jobban megismerni a vízipálmát vásárlás előtt, az alábbi oldalon megteheted.

Kinek ideális választás a vízipálma?

Ha hajlamos vagy a túlöntözésre és nem egy növényedet végezted már ki úgy, hogy nagyon sok vizet adtál neki, akkor a vízipálmánál nem is álmodhatnál ideálisabb növényt magadnak. Akkor is remek választás, ha egy ideje már gondolkozol azon, hogy jó lenne egy kis zölddel feldobni a fürdőszobai közeget, ugyanis abban a párában remekül érzi magát a vízipálma. Ha pedig van egy kerti tavad, akkor nem kérdés, hogy ezt a növényt kell választanod, mely akár szoliternövényként is megállja a helyét a tó partján. Cica gazdiknak is elengedhetetlen ennek a növénynek a tartása, ugyanis sok más a macskák számára mérgező hatású szobanövénnyel szemben a vízipálmának jótékony hatásai vannak a kedvenced egészségére.

(Képek: wikimedia, megyeriszabolcskerteszete.hu, flickr)



Címkék: