Most, hogy -a nagy multikat leszámítva- mindenhol 150 forint körül van almának kilója, ideje betankolni belőle. Hazánk egyik legszuperebb gyümölcse, az alma szezonja ugyanis javában tart, ilyenkor érdemes belőle a legtöbbet enni nyersen, párolva, sütve főzve…

A mi fánk is szépen letermett itthon a kertben, három almát kaptunk a kis csöpp csemetétől. Hogy ez mekkora öröm! Láthatóan viszont az összes többi almafa tulajdonos más mennyiségi gondokkal néz szembe. A netes börzéket elárasztotta a házi almafelesleg, én is rendeltem 20 kiló goldent és jonatánt vegyesen, biztos, ami biztos.

Az alma az egyik legjobban tárolható gyümölcsünk, amiről már írtam korábban egy cikket, így érdemes inkább abban mazsolázni, ha télre szeretnéd eltenni mindenféle kezelés nélkül. Én mondjuk almáspite tölteléket csinálok úgy 10 kg-ból és kidunsztolom, meg lefagyasztom, a többit nyersen megesszük úgy egy hónapon belül, például mekis sültkrumpliként is. 🙂

A három almánkból az egyik. Hmmmm.. 🙂

A jó az egészben az, hogy amikor a legnagyobb az almaválaszték, éppen akkor jön el az almafa ültetésének ideje is, októberben már megérkeznek mindenhova a gyökércsomagolt csemeték.  A jó fajtaválasztásnál nincs fontosabb szempont almafaültetésnél, de ebben is érdemes több tényezőt szem előtt tartani.

Na de milyen almafát ültessünk?

Meg fogja enni a család, finom ízű? Lesz hol tárolni, amíg mind elfogy? Hol van a legjobb helye a kertben? Ellenáll-e a betegségeknek, hogy ne kelljen folyton permetezni?

Na, nem is olyan könnyű venni egy almafát… Az első hármat még csak-csak eldöntjük házilag, ám az utolsó kérdésben többnyire csak mendemondákra és az internetre hagyatkozunk, pedig meg lehetne kérdezni egy-két kertészetet is. Légy bátor, senki nem fog hülyének nézni, ha telefonon érdeklődsz, miután neten is átböngészted a kínálatot. A barkácsáruházakban ilyen információkra nem sok esélyünk van, viszont előfordulhat, hogy éppen a keresett fajtát találjuk meg jó pénzért.

Lássuk hát, mit kínálnak a neten! Én átnéztem nektek néhány kertészet almafacsemete netes kínálatát, hogy lerövidítsem a keresgélésedet.

A netes Biogazdaboltan például jó leírások vannak a rezisztens, biokertekben is jól működő fajtákról, amik 2900 és 3300 forint közötti áron érhetők el. Meglepetésemre még az isteni Granny Smith is benne van a sorban.

Megyeri Szabolcs Kertészetében is szép az almacsemete választék. Régi magyar fajták éppúgy vannak a kínálatban, mint újabbak 1990-től 3990 forintig mennek az árak, bár a fajtaleírások nekem kicsit rövidek. Szóval, érdemes előtte odatelefonálni a részletek miatt, ha megtetszik valamelyik, mert szívesen válaszolnak minden kérdésre.

A gyümölcsfavásárlás.hu oldalon ritka jó az almafacsemete-kínálat. Mérettől és fajtától függően 1800 és 5000 forint között vannak az árak a Tarjáni kertészeti árudában, ahol 45 almafajtából választhatunk online és a fajtaleírások is egész részletesek.

A Sieberz-nél idén nem nagy az eresztés, de ha különlegességet szeretnél a kertbe, például oszlopos almafát, vagy több fajta almát termőt, esetleg csillag alakú termést(!), akkor érdemes egy próbát tenni. 2550-től 15200 forintig mennek az árak.

(Főkép: maxpixel.net)



Címkék: