Mi lenne jobb alkalom arra, hogy megtisztísd a környezeted, mint a Takarítási Világnap. Szeptember 15 és 17 között, az egész ország megmozdul, és egy nagy szemétszedési akcióba kezd. Csatlakozz te is!

A Takarítás Világnapja

Az világméretű takarítási akció eredetileg Ausztráliából indult 1989-ben, egy vitorlázó, Ian Kiernan kezdeményezésére. Történt ugyanis, hogy 1987-ben Ian benevezett egy világkörüli vitorlásversenyre, és valami olyat látott, ami megváltoztatta az egész életét. Miközben hajójával megkerülte a Földet, teljesen elborzadt a tengerekben és az óceánokban úszó szemétszigetek látványától. Hazatérve Sydneybe elhatározta, hogy tenni fog az ellen, hogy belefulladjanak a vizek és  partok a szemétbe. Szemétszedési akciót hirdetett. Olyannyira motiváló volt a lelkesedése, hogy az első Clean Up Sydney Harbour Day-hez 40 000 önkéntes csatlakozott, és együtt gyűjtötték a hulladékot Ausztrália partjainál.

A Takarítási Világnapot hivatalosan 1992-ben hirdették meg először, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) keretén belül, és azóta minden év szeptemberének harmadik szombatján takarítunk. Idén szeptember 15-17 között lehet Ian példáját követve, egy tisztább világért tenni.

A TeSzedd! akció

Magyarországon a Földművelésügyi Minisztérium szerevezésében valósul meg minden évben az Önkéntesen a tiszta Magyarországért program, azaz a TeSzedd! Idén először a Takarítás Világnapja köré szervezték az akciót, ezzel is hangsúlyozva a két kampány közös célkitűzéseit.

Hazánkban 2011 óta minden évben megrendezik az önkéntesek által végzett, országos szemétszedési kampányt, a TeSzedd!-et. Ez a magyar mozgalom 2014-ben csatlakozott az egész kontinenst lefedő Tisztítsuk meg Európát! (Let’s clean up Europe) akcióhoz, ahol már az első évben túl is teljesített. Az Európai Hulladékcsökkentési Héten ugyanis az akcióban elvárt résztvevők számát országonként 40 000 főben határozták meg, de nálunk már 2014-ben 180 000 ember szedte lelkesen a szemetet egy tisztább Európa érdekében.

Az idei évben pedig már a világméretű Takarítás Világnapja zöld kampánnyal is összefonódik a TeSzedd! program, így egyesítve a három kezdeményezésben rejlő közös erőket.

A mozgalom célja

A Teszedd! fő célja, hogy önkéntesek segítségével megtisztítsa az ország minden települését, az eldobált vagy illegálisan lerakott hulladéktól. De természetesen a megelőzés is fontos szerepet játszik, vagyis az, hogy erősítsék az emberekben a környezettudatos, felelősségteljes gondolkodásmódot. Ha minél többen élnek ezek szerint az elvek szerint, annál kevesebb szemét lesz az utcákon, közterületeken. A megelőzés fontos része az is, hogy a gyerekeket már fiatal kortól környezettudatosságra neveljük, így az teljesen természetes dolog lesz számukra. Remek értékteremtő családi program lehet ez, szóval mindenki hozza magával a gyereket is, így játékosan megtanulhatják, mindannyian felelősek vagyunk a környezetünkért.

Mi sem mutatja jobban a magyarországi akció sikerét, hogy az egyre nagyobb tömegeket mozgat meg. Ebből is látszik, rengetegen vannak, akiknek fontos, hogy egy tiszta, élhető környezetben élhessenek.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, hogy „az akcióhoz évről évre növekvő létszámban csatlakoznak az önkéntesek, 2016-ban 2240 helyszínen hozzávetőlegesen 190 000 fő 2857 tonna szemetet gyűjtött össze. Ez a mennyiség több mint a Budapest lakossága által másfél nap alatt megtermelt teljes szemétmennyiség.“

Valamint kiemelte azt is, hogy „az elmúlt évek TeSzedd! mozgalmának eredményeit értékelve kijelenthetjük, hogy ennek a programnak a sikere, eredményei, közösségépítő szervezőereje hagyományt teremtett és folyamatosan új, helyi kezdeményezéseket generál“. 

Minden, amit az idei szemétszedésről tudni kell

A szeptember 15-17 közötti, három napos akcióhoz az egész ország területén lehet csatlakozni, de ez előzetes regisztrációhoz kötött. A Teszedd! kampányra a www.teszedd.hu oldalon lehet jelentkezni augusztus 16-tól egészen szepetember 5-ig. Augusztus 22-től pedig ingyenes zöld számon fogadják az érdeklődők kérdéseit.

Két lehetőség közül választhatnak, akik szívesen megtisztítanák szeptember harmadik hétvégéjén a saját városukat, falujukat, vagy akár az azok közelében lévő zöld területek egyikét. A honlapon a regisztráció után csatlakozhanak egy, már meglévő csoporthoz, hogy velük gyűjtsék a szemetet, vagy akár helyi koordinátornak is jelentkezhetnek. Utóbbi lehetőség azt jelenti, hogy szervezniük kell egy találkozási pontot, és ezzel együtt egy csoportot is, minimum tíz fővel.

Az így szerveződő önkéntes szemétszedő csoportok, az akció napján először egy munkavédelmi tájékoztatáson vesznek részt, majd elindulnak megtisztítani a hulladéktól az általuk választott területet. Ez legfőképp közterületeket jelent, magánterületre csak engedéllyel léphetnek a csoport tagjai.

Arra kiemelten felhívják a tisztább Magyarországért és Európáért szorgoskodó, lelkes hulladékgyűjtők figyelmét, hogy semmiképpen se szedjenek össze, az emberi egészségre káros szemetet. Tehát tilos felszedni bármilyen veszélyes hulladékot, úgy mint akkumulátorokat, vegyszereket, gyógyszereket, motorolajat vagy bontási hulladékot.

A szemétszedéshez szükséges eszközöket a szervezők biztosítják. A kesztyűket, zsákokat, kötözőanyagokat a csoport koordinátora megkapja, és a helyszínen szétosztja indulás előtt. Fontos, hogy a zöld mozgalom csoportja, a megtelt zsákokat jól látható helyen hagyja, amiknek az elszállításáról a Földművelésügyi Minisztérium gondoskodik. A lerakás pontos helyszíntét, a koordinátornak jelentkezett önkéntes jelenti be, a TeSzedd Infoponton keresztül.

A minisztérium a diákokat is szeretné arra buzdítani, hogy csatlakozzanak ehhez a rendkívül hasznos és egyben oktató jellegű programhoz. Ennek érdekében, a szemétszedésben résztvevő diákok, 5 óra közösségi szolgálatot teljesíthetnek a kötelező 50 órából. Erről az iskolák készséggel adnak további tájékoztatást.

Az egész európát lefedő, hazánkban pedig kiemelten sikeres szemétszedési akcióhoz több cég és egyesület is csatlakozott, hogy segítsen. A Magyar Természetjárók Szövetségének önkéntesei például már évek óta járják a TeSzedd! napján az Országos Kéktúra útvonalát, hogy megtisztítsák azt a szeméttől. A Magyar Posta Zrt. pedig a szemétgyűjtéshez szükséges eszközök ingyenes szállítását vállalta, hogy azok eljussanak az akcióban résztvevő csoportokhoz. 

Arra buzdítunk mindenkit, hogy jöjjön el szeptember 15-17 között és szedjünk együtt szemetet országszerte. Ahhoz, hogy sikeresen meg tudjuk tisztítani Magyarországot és Európát a hulladéktól, minél több segítő kézre van szükség.

Regisztrálj te is a www.teszedd.hu oldalon és szemétszedésre fel! Mi is ott leszünk!



Címkék: