Nem sok olyan gyönyörű és a gondoskodást gazdagon megháláló virág létezik, amely ugyanolyan jól érzi magát egy panellakás erkélyén, mint egy családi ház kertjében. A mini rózsa – becsületes nevén mini virágágyi törpe rózsa – viszont pont ilyen. Ezek a számtalan színben pompázó rózsák mindössze másfél – két arasznyi magasra nőnek, így a legkisebb helyeket is feldobják változatos alakjukkal és színeikkel. Szóval ha jó lenne valami a teraszra a muskátli helyett vagy felvirágoztatnád a kerted kisebb zugait, akkor itt a remek lehetőség.

“Barbie rózsaszínben” is jó választás

Mielőtt belevágsz a mini rózsa – projektbe, fontos tudnod, hogy nagyon sok különböző fajtája létezik és nyár elejétől késő őszig folyamatosan virágoznak, így hosszú ideig gyönyörködhetsz bennük. Ha van kedved, komplett virágszőnyeget is varázsolhatsz a kertbe vagy az erkélyre, de egy – egy törpe rózsa is remekül feldobja a környezetét. 50-60 cm-re ültetési távolságban érzik magukat a legjobban ezek a virágok. Mutatjuk, milyen sok helyen érzi jól magát ez a virág.

Ha már unod a muskátlit

Ha erkélyre vagy teraszra való virágról van szó, akkor szinte mindenkinek a muskátli jut eszébe először. Ezzel nincs is semmi baj azon kívül, hogy sokak számára unalmas minden évben újra és újra elültetni a piros virágokat. Ezek a miniatűr rózsák kifejezetten alkalmasak arra, hogy leváltsák a balkonokon, teraszokon megszokott muskátlikat, és az egyéb, úgynevezett izgalommentes virágokat. A feladatod csak annyi, hogy megfelelő méretű balkonládákba ültesd el a választott színű  mini rózsákat és gyönyörködj a szépségükben.

Rálóg a padra? Nem bánjuk

Ha mindig is szerettél volna rózsát, de kicsi a kerted

Való igaz, hogy a kis méretű kertekbe nem nagyon férnek el a hagyományos, terebélyes rózsák, így hiába gyönyörűek, sokan kénytelenek lemondani ezekről a szépségekről. Ezek az apró rózsák viszont remekül illenek azokra a helyekre, ahová nagyobb társaik már nem férnének el. A miniatűr virágágyi törpe rózsák azok számára ajánlottak, akik helyszűke miatt lemondani kényszerültek a kerti rózsanevelésről, de mégis szívesen gondoznának ilyen dekoratív, esztétikus dísznövényeket. Legyen szó utcafrontról, előkertről vagy magáról az udvarról, a miniatűr rózsa egy egészen különleges atmoszférát teremt a környezetedben.

Sziklakertekbe is ideális választás

Egy sziklakert megálmodásánál az egyik legnagyobb feladat az, hogy ideális és azonos igényű növényeket válogass össze. A jó hír az, hogy a törpe rózsa remekül érzi magát a sziklakertekben is, ráadásul bátran ültethetsz mellé más növényeket is, nem lesz belőle probléma. Így a sok zöld közé bebújtathatsz néhány színes virágot is.

Változatosság

A már említett számtalan különböző árnyalat mellett a törpe rózsa virágjainak alakja is igazán változatos képet mutat. Van, amelyiknek csokros virágzata van, míg akad kerekded, közép-tömött vagy éppen laza a virágzatú. A szirmok alakja sem egyforma, van, amelyiknek lekerekített, míg bizonyos fajtáknak csúcsos szirmai vannak. Van, aki egyből beleszeret egy bizonyos fajtába, de sokan nem tudnak dönteni, ezért mindegyikből ültetnek néhányat. Természetesen a nagy kertekből sincs kitiltva ez az apró növény, a hagyományos rózsák mellett például remekül mutatnak, ha megfelelő távolságra ülteti őket egymástól.

A változatosság gyönyörködtet

Kezdő kertészek is bátran belevághatnak!

Ha már régóta vágysz saját virágos kertre, viszont eddig nem mertél belevágni, akkor a mini rózsával most bátran belevághatsz a kertészkedésbe. A törpe rózsa igényei ugyanis nem nagyok, ültetése egyszerű, a gondoskodást viszont valóságos virágözönnel hálálja meg. Konténeres kiszerelésben megvásárolva bármely évszakban elültethető, kivéve a fagyos időszakokat és a sérülések miatt sem kell aggódnod, ugyanis a konténerben nevelt növények már begyökeresedtek, így az ültetés számukra egy egyszerű „költözés”.

Szeretik a napfényes helyet, ám fontos számukra az is, hogy néhány órát árnyékban tölthessenek. Így akár kertről, akár erkélyről van szó, érdemes nekik ennek tudatában megfelelő helyet keresni. A rendszeres locsolás is lényeges, ám a pangó vizet ez a növény sem kedveli, így fontos odafigyelni a megfelelő vízmennyiségre is. Ha szeretnéd, hogy sokat virágozzon a minirózsa, akkor a metszésre is oda kell figyelni. Az elnyílt, elszáradt eltávolítása ugyanis újabb és újabb virágok bontására sarkalja a növényt.

Ha megtetszettek a mini virágágyi törpe rózsák és szeretnéd jobban megismerni a különböző fajtákat, ide kattintva megteheted!

(Képek: ludwigsroses.co.za, davidaustinroses.co.uk, megyeriszabolcskerteszete.hu, pixabay.com, pixabay.com)



Címkék: