Az Európai Űrügynökség (ESA) versenyt hirdetett, amiben a győztes nevezheti el a következő európai-orosz marsjárót. Az ExoMars Rover 2020-ban indul majd útjára, és 2021 tavaszán landol a vörös bolygón, hogy tüzetesen megvizsgálja azt, csakhogy szegénynek még nincsen neve.

(kép:pixabay)

Jelentkezz, és írd be magadat az űrkutatás történelmébe! Nem mondhatja ám el magáról mindenki, hogy ő keresztelte el azt az eszközt, ami eljutott a világűrbe, landolt a Marson, és földönkívüli élet jelei után kutatott.

A marskutató program részeként, idén márciusban már útnak indult egy űrszonda és egy leszállóegység, amik októberben érkeznek a Marsra, és előkészítik a terepet. A következő körben, pedig  egy orosz készítésű felszíni kutatóbázist és egy hatkerekű, európai gyártású marsjárót (rovert) lőnek majd ki a világűrbe, amik a tervek szerint az Oxia Planum nevű síkságon érnek majd földet.

Az ExoMars rover, amit akár saját magadról, de a kutyád, vagy a kedvenc akcióhősöd után is elnevezhetsz, 2 méter mélyre tud majd leásni a Mars felszíne alá, ahol élő organizmusok után kutat, és mintákat gyűjt majd.

Na beindult már a fantáziád, és özönlenek a jobbnál jobb név ötletek? Akkor gyűjtsd össze őket, és a legjobbal nevezz be a versenybe, nem kell mást tenned, mint kitöltened ezt a formulát. A versenyben csak az ESA tagállamainak állampolgárai vehetnek részt, de szerencsére 2015-ben, huszonkettedik tagként Magyarország is csatlakozott a Európai Űrügynökséghez.

Október 10-ig van időd, hogy kitaláld a valaha volt legütősebb nevet. Addig is itt egy videó, az ExoMars roverről, hogy kapj egy kis inspirációt. Oszd meg minél több emberrel ezt a cikket, hogy tutira magyar neve legyen a marsjárónak.

(forrás: ESA)



Címkék: