A füge másodtermése gyakran nem érik már be a nagy hidegek miatt, de mivel idén 20 fokban masíroztunk át a novemberbe, így a fügebokor köszöni szépen, jól érzi magát. A kellemes időjárást pedig bőven meg is hálálja, és csak úgy ontja magából a friss, zamatos fügéket. Ez a klímaváltozás egyik kellemes mellékhatása.

Úgyhogy most hoztunk nektek öt különleges fügés receptet, ami garantáltan feldobja a hétvégi ráérős reggelit, az öt perces irodai ebédet, a laza baráti összejövetelt, és a különleges családi vacsorákat is. Az a jó a fügében, hogy szó szerint bármit el lehet készíteni belőle, legyen az sós vagy édes fogás. Tökéletes friss salátákba, remekül passzol a húsokhoz, a desszertekből kihagyhatatlan, de még a pizza is fügéért kiált.

Indítsd fügével a napot

Ha szeretnéd egészséges, mégis isteni reggelivel indítani az álmos hétvégi reggeleket, Matha Stewart receptjét nem hagyhatod ki. Nem kell hozzá más, csak egy pohár natúr görög joghurt, pár szem füge, méz, fahéj, lime és a kedvenc magjaid.

A gyors változat: egy natúr joghurtba keverj egy teáskanál mézet, reszeld rá egy fél lime héját (ez eredetileg nem szerepel a receptben,de ha frissítő ízbombára vágysz ne hagyd ki), majd dobj bele 3 negyedekre vágott friss fügét, végül ez egészet szórd meg egy leheletnyi fahéjjal és durvára vágott pörkölt, de sótlan pisztáciával.  Ha pedig jobban ráérsz, akkor ne a joghurtba tedd a mézet, hanem egy lábasba melegítsd meg és pár perc alatt karamelizáld benne a fügéket, majd így add őket a joghurthoz. Nem csak a pisztácia, a dió, a török mogyoró, a makadámia és a pekándió is jól illik hozzá.

Egy könnyű kecskesajtos fügesaláta

Pár perc alatt összedobhatsz egy könnyű salátát, ami még a rohanó hétköznapokat is megédesíti egy kicsit. Én szeretem az édes és a sós íz találkozását, nem véletlen, hogy a sajtokat gyümölcsökkel és  magokkal szokták tálalni, hiszen azok kiemelik egymás ízvilágát.

Ezzel a trükkel a legegyszerűbb saláta is intenzív és ízletes lesz, és mégis három perc alatt elkészíthető. Kezdjük az öntettel, ami megkoronázza az egész salátát. Keverj össze fehér balzsamecetet, dióolajat és egy kiskanál mézet, és már kész is. Fogj egy marék rukkolát, morzsolj rá kecskesajtot, szórj rá durvára vágott pirított diót, és friss, érett, félbe, vagy negyedbe vágott fügéket, majd az egészre jöhet a frissen őrölt rózsabors és a már elkészített mézes-ecetes-dióolajos öntet. Amilyen egyszerű olyan ízletes.

Baconben sült töltött füge

Ha igazán különleges előételt szeretnél tálalni egy elegáns vacsorán, próbáld ki a sült fügét baconnel, pekándióval és gorgonzolával. A recept nagyon egyszerű, a végeredmény mégis egy intenzív ízkavalkád, ami remekül tálalható. Egy vendégre egy fügével, egy szelet leheletvékony baconnel, egy kocka gorgonzolával és két darab pirított pekándióval számolj.

A friss fügét vágd félbe, egy kiskanállal óvatosan nyomd be a közepét, hogy legyen egy kis helyed megtölteni. Morzsold a füge belsejébe az apró darab gorgonzolát, és fedd be egy fél pekándióval. A szelet bacont vágd ketté, és tekerd körbe a fél fügén, majd egy hústűvel fixáld a kis csomagot. Ugyanígy készítsd el a füge másik felét is.

(kép: Kraft recipes)

Tedd a töltött fügéket 200 fokra előmelegített sütőbe 6-8 percre, ha látod, hogy a bacon ropogósra sült már el tálalhatod is. Amíg sül, keverj össze 3 evőkanál juharszirupot egy csipetnyi csilipehellyel. Vedd ki a sütőből a falatkákat, húzd ki belőlük a hústűt, helyezz egy tányérra két fél fügét, és egy kiskanál vagy mézcsurgató segítségével csurgass rájuk egy keveset a csilis juharszirupból. Forrón tálalva az igazi.

Füge a pizzán

Egy péntek esti, könnyed baráti vacsihoz kézenfekvő megoldás a pizza, de azért egy idő után arra is rá lehet unni. Kivéve ha előrukkolsz valami különlegessel, aminek a vendégeid tuti elkérik majd a receptjét. Mivel az egésznek az a lényege, hogy ne kelljen a konyhában állni egész este, én csalni szoktam, és a boltban veszem a friss pizzatésztát, de persze akinek van kedve, még ezt is elkészítheti saját kezűleg.

(kép: nutmegnanny)

A pizzában pont az a jó, hogy az ember kedve szerint válogathatja össze a hozzávalókat, nincsenek kőbe vésett szabályok, de azért van egy-két tipp, amiket érdemes megfogadni. Ilyen az is, hogy fügés pizza alá nem teszünk paradicsomszószt, ha igazán finomat szeretnél sütni, olívaolajjal és balzsamecetben karamellizált hagymával ágyazz meg a többi feltétnek.

Az én kedvenc kombinációm a mozzarella és gorgonzola keveréke, de kecskesajtot is használhatsz. Ezután következik a serrano sonka, a negyedbe vágott friss füge és a frissen őrölt fekete bors. 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt el is készül a házi pizza, amit friss rukkolával szoktam tálalni.

Karamellizált füge mascarponéval

Egy ínycsiklandó fügés desszerttel zárjuk a sort, ami jól jöhet, ha nincs időd órákon át sütögetni. Keverj össze egy tálban nyers cukrot egy csipet fahéjjal, gyömbérrel és szegfűszeggel, vágd félbe a fügéket, majd hempergesd meg őket kétszer ebben a cukros mixben.

Majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire és előmelegített sütőben, grill fokozaton vagy pedig grillsütőben pár perc alatt karamellizáld őket. Mikor látod, hogy a cukor megolvad és aranybarna lesz vedd ki a sütőből. Hagyd hűlni pár percig, majd még melegen tálald, a tetején egy kanál hideg, mézzel és friss vaníliamagokkal kikevert mascarponéval. Vigyázz, rá lehet szokni.

(kiemelt kép: Striped spatula)



Címkék: