Ma este az évszázad leghosszabb holdfogyatkozását figyelhetjük meg, ami 103 percen át zajlik majd az égen, és olyan szerencsések vagyunk, hogy Magyarországról is remekül lehet mejd látni. Mindezt a látványt tetőzi, hogy a Mars 15 éve nem volt ilyen közel a Földhöz, így a vörös bolygót is jól lehet majd szabad szemmel látni, ma este.

A teljes holdfogyatkozás azt jelenti, hogy holdunk majdnem két órán keresztül vöröslő korongként tündököl majd az égen, vagyis nem tűnik el a szemünk elől, mint a Nap a napfogyatkozáskor, de a fényessége rendkívüli módon elhalványul. “A vörös színt annak köszönheti ilyenkor, hogy bár a közetlen napfénytől a Föld leárnyékolja, a bolygónkat körbeölelő légkörön átjut némi napfény, s ez a légköri szóródás miatt vöröses árnyalatú (mint a napkelte, napnyugta színei). Azt, hogy mennyire sötétvörös a Hold ilyenkor, két tényező határozza meg: egyrészt az, hogy a Föld vetette árnyékkúpon hol halad át a Hold a fogyatkozáskor, illetve az, hogy a földi légkör adott időpontban milyen aeroszol-részecskékkel telített”-magyarázza a National Geographic.

Hogy biztosan jókor fürkészd az eget, íme a holdfogyatkozás pontos menetrendje:

19:13 A félárnyékos holdfogyatkozás kezdete

20:24 A részleges holdfogyatkozás kezdete

21:30 A teljes holdfogyatkozás kezdete

22:22 Maximális elsötétedés

23:13 A teljes holdfogyatkozás vége

00:19 A részleges holdfogyatkozás vége

Ha szeretnéd szakértők kíséretében végignézni a jelenséget, és még több érdekes infót megtudni a holdfogyatkozásról, a csillagokról és az univerzumról, válaszd az alábbi események egyikét:

(forrás: ma.hu)

Akkor se csüggedj, ha olyan helyen vagy, ahonnan nem látszik a holdfogyatkozás, mert itt élő közvetítésen keresztül követheted végig, ahogy árnyékba borul az égitest.

Ha érdekel a csillagászat, a bolygók  és az űrkutatás, akkor most beírhatod a nevedet a történelem könyvekbe. Az Európai Űrügynökség (ESA) nyilt versenyt hirdetett, hogy megtalálják a tökéletes nevet a következő marsjárónak, ami majd 2021-ben landol a Marson. Ha szeretnéd te elnevezni a kilüvésre váró űrkutató robotot, a részletekért kattints ide.



Címkék: