Te is unod már, hogy a szomszéd macskája állandóan összepisili a teraszajtódat? Vagy összeszőrözi a kerti bútort? Mindig lábnyomos a szélvédőd, pedig nincs is macskád? Vagy van saját macskád, de nem bírja már a szíved (és a pénztárcád), hogy mindig megtépázva jön haza vagy egyszer csak nem jön haza? És azt tudtad, hogy a kóbor macskák már számos faj kihalásáért tehetők felelőssé?

Miért is nincs semmi keresnivalójuk a macskáknak az utcán?

Számtalan oka van. Rengeteg embernek meggyőződése, hogy a macskákat nem szabad lakásban tartani, szabadon kell kóborolniuk. Egyszerűen ilyenek a macskák, nem lehet bezárni őket és nem is szabad. Ez az állítás igaz lenne, ha vadmacskákról lenne szó. A házi kedvencünk már nem szabad, akármennyire is szeretne az lenni, a mi felelősségünk megvédeni, gondoskodni róla és nagyon fontos, a természetet és másokat is meg kell kímélnünk tőlük. Nagyon sok kárt tud okozni egy macska a természetben és az emberi tulajdonban is. Ezt be kell látni.

Tudom ártalmatlannak tűnik, de amikor épp nem lusta, tud vadászni

„Pedig ez már ezer éve így van…”

Igen már nagyanyáinknál is így voltak a macskák. Szabadon, az udvaron, utcán, ki tudja hol. Szaporodtak is, ha kell, ha nem. A macskák levadásszák a kártevőket ez igaz, de levadásszák a nem kártevő rágcsálókat és az énekesmadarakat is, ne adj isten a haszonállatként tartott kiscsirkéket, kiskacsákat stb. A nature.com-on megjelent tanulmány szerint a kóbor macskák már több vadállatfaj kipusztulásáért is felelőssé tehetők. Az USA-ban becslések szerint évente 1,3 – 4 milliárd madarat és 6,3 – 22,3 milliárd emlőst pusztítanak el a kóbor macskák. Hazánkban még talán nem olyan szörnyű a helyzet kóbormacska-ügyben, de nagyon gyorsan haladunk a rossz irányba. És miért? Mert a macska hadd menjen.

Hát szerintem ne menjen sehová

Nekem is van három, ivartalanok, oltottak, boldogok és egészségesek a lakásban, hetente 1-2-szer a kertben is játszanak. Szerencsénk van a macskákkal, mert a kutyákkal ellentétben kisebb a mozgásigényük. A nap nagy részét, kb 20 órát a 24-ből alvással töltenek (tudom, vannak kivételek). A fennmaradó időben végzik az összes többi létfontosságú tevékenységet:  evést-ivást, tisztálkodást, ürítést, megfigyelést és a játékot. Ez utóbbit csináljátok együtt, hiszen tudományosan bizonyított, hogy a macskák stresszcsökkentők. A Minnesotai Egyetem kutatói azt állapították meg, hogy a macskatartás több mint harmadával csökkenti a szívinfarktus és a stroke esélyét. Persze nem akkor, amikor arra mész haza, hogy a nyolcadikban a „kiváló tanulmányi eredményeidért” kapott Herendi porcelán vázád az ebédlő padlóján hever, ezer darabban.

Fárasztó ez a megfigyelés is

A legjobb a négy fal között

Az igazi megoldás a macskák lakásban tartása, ez kétség kívül a legbiztonságosabb. Így nem érintkezik más felelőtlen gazdik beteg macskáival, vagy kóbor macskákkal, veszett rókával, autóval és még sorolhatnám. Sajnos több olyan halálos és gyógyíthatatlan macskabetegség létezik, melyet az utcán a nem oltott állatok sokszor verekedés útján átadnak egymásnak. Szerencsére ezek ellen létezik oltás is, évente egyszer kell megkapniuk. A lakásban viszont sokkal kevesebb inger éri, mint odakint. Azt kellene megoldani, hogy biztonságosan játszhasson kint a kertben és ne kelljen amiatt aggódni, hogy elkóborol, utódokat gyárt, megmérgezik, vagy más macska megsebesíti.

Több megoldás is van

A legelső és legfontosabb: IVARTALANÍTS! Minden további lépést megkönnyít és a problémák felét helyből megoldja. Ilyen hülye szövegeket el kell felejteni, hogy „szegény nem tapasztalja meg milyen a szex, legalább egyszer hagy próbálja ki” vagy „elveszti a férfiasságát/nőiességét” és hasonlók. Ezek állatok, és azért szexelnek, hogy utódokat nemzzenek. Túl sok élvezet nem rejlik benne, annál több viszont a stressz és az agresszió. Gondolj csak az éjszaka közepén az ablakod alatt torkuk szakadtából vernyákoló macskákra. Tényleg nagyon vicces hangokat tudnak kiadni, lehet nevetni, de azt ne felejtsük el, hogy ők azért küzdenek ilyenkor, hogy kié legyen a nő. És komolyan veszik, stresszesek, félnek, agresszívek, verekednek és közben komoly sérüléseket szenvednek. Fölöslegesen, mert nincs szükség kontrollálatlan szaporulatra, de ők ezt nem tudják, náluk ez ösztön.

#nofilter (csak egy függöny)

Az ivartalanításnak számtalan előnye van

Az ivartalanított macska nem stresszel ilyesmin többé, megnyugszik és újra játékos gyerekké változik. Nem jelöl (vagy sokkal ritkábban) így a lakásban sincs vele gond, kevésbé akar elkóborolni, nem fog szexért verekedni, így nem fertőződik meg. És ugye ami az elsődleges cél: nem tud kismacskát csinálni/szülni, amit aztán néhol még manapság is a földhöz csapkodnak, merthogy „mihez kezdjünk ennyi macskával”, jobb esetben megy az állandó „ajándékba elvihető tündéri cicák” posztolgatása a közösségi oldalakon, vagy csak egyszerűen kóbor macskákká válnak és kiirtják a fél világot. Pedig egyszerűen elviszed egy állatorvoshoz, egy rövid műtét és kész. Egyszer mindenki ki tudja köhögni azt az összeget, igazán nem sok, ha azt vesszük, hogy magunknak és a macskának is megkönnyítjük az életét ráadásul a vadvilágot is óvjuk. Ha nekem nem hisztek, kérdezzétek meg az állatorvosotokat.

Na ha ezzel megvagy, jöhetnek a trükkök a macskák kertben tartására

Ha szeretnéd megadni a cicádnak a szabadban játszás örömét, erre is van biztonságos lehetőség. Egy kicsit költségesebb és melósabb megoldás a macskakifutó építése. Ha nagy MacGyverek vagyunk, mi magunk is elkészíthetjük a favázat, amit sűrű hálóval kell befedni és akkor a macsek nyugodtan nézelődhet, bóklászhat odakint. Ha nehezebben megy a belső ezermesterünk előhívása, akkor bízzunk meg vele egy igazit.

Elvihetjük a cicát sétálni is. Ha elég korán kezded a szoktatást, jó eséllyel ki tudod majd vinni egy parkba is pórázon, hiszen nincs mindenkinek kertje. A sikeresség nagyon függ a macska személyiségétől is, meg a te kitartásodtól, de nyugodtan meg lehet próbálni. Az új szagok és anyagok, új helyek felfedezése nagyon sok új inger a cica számára, élvezni fogja még akkor is, ha nem szaladgálhat.

Létezik már egy furmányos cicakerítés is. A lényege, hogy a kerítés tetejére egy forgó rudat erősítenek, abban a macska nem tud megkapaszkodni így nem tud átmászni a kerítésen. Zseniális. Ezzel csak egy probléma van: ha van egy 20×50 méteres telked ugyanennyi kerítéssel, az kihívást és jelentős költségnövekedést jelenthet, főleg, hogy sajnos ilyen kerítést hazánkban még nem tudunk készen vásárolni, de az elv mentén az ügyesebbek otthon is elő tudják állítani. És mivel a kerítés tetején van, a kintről érkező macskákat is meg tudja állítani. Kicsi kertben napi pár órára szerintem nagyon jó kis megoldás. Ha nagy a telek, akkor is megtehetjük, hogy egy kisebb részt lekerítünk és csak annak a kerítésére készítünk ilyen furmányt.

Ha ezek a megoldások nem nyerték el a tetszésed, akkor is van még némi remény. Ivartalanított macskákat kiskoruktól kezdve meg lehet tanítani, hogy nem szabad elhagyni a kertet. Nagyon nehéz, beismerem, de nem lehetetlen. Ha a vágy nem hajtja, akkor csak az érdekes prédák vonhatják el a figyelmét. Menj ki a cicáddal, szólj rá, ha kifelé menne, jutalmazd, ha bent marad. Játsszatok együtt, kösd le a figyelmét. Sokat segít, ha teszel rá nyakörvet vagy hámot, mielőtt kiengeded. Így könnyebb megfogni is, ha úgy adódik és lesz egy rutin is az életében: tudni fogja, ha jön a nyakörv, megyünk ki. Egyszerre csak kevés időt töltsetek kint és mindig tartsd szemmel a bársonytalpúd.

Csak nézni szabad, Mogyi már megtanulta

Összefoglalva: ivartalanítsd a cicád, oltasd be rendszeresen és tarts bent a lakásban, felügyelettel engedd csak ki. Melós elismerem, de tudtuk, mit vállalunk, mikor állatot fogadtunk a gondozásunkba, ugye?



Címkék: