Németországban óriási botrány kerekedett abból, hogy a legnagyobb német energetikaipari cég, az RWE azért akarja kivágni az Észak-Rajna-Vesztfáliában lévő 12 ezer éves Hambach-erdő maradékát, hogy tovább növelje Európa legnagyobb nyíltszíni lignitbányájának területét. A környezetvédők évek óta tiltakoznak a pusztítás ellen, legfőképp azért, mert a már 90 százalékban kiirtott területen több mint 140-féle védett állat- illetve növényfaj él.

RWE 1978 óta birtokolja a területet, ami akkoriban 5500 hektáros erdőt jelentett, mára viszont ennek csak 10 százaléka maradt meg. (Kép forrása: Europress)

 

Az eset akkora visszhangot kapott, hogy múlt hétvégén az aktivisták 50 ezer fős tüntetést tartottak, a münsteri bíróság pedig ideiglenesen eltiltotta az RWE-t a további fakivágásoktól. A napokban az Ecosia nevű non-profit startup

1 millió eurót ajánlott fel az erdőért.

A „környezetbarát keresőt” működtető techcég hangsúlyozta, hogy “a környezetvédőknek és az energetikai óriáscégnek kompromisszumot kell kötnie, és szerinte az ő vételi ajánlatuk erre nyújt lehetőséget”. Az RWE egyelőre nem reagált az ajánlatra.

 

Forrás: 444.hu
Kiemelt kép forrása: Europress



Címkék: