Az ég kék. Na jó, néha szürkés, fehéres, lilás, a naplemente környékén még narancssárgás is szokott lenni, na de narancssárga gombás???

Márpedig ez a 2013-as felvétel arról tanúskodik, hogy ilyen egészen furcsa dolgokra is képes a természet. Jason Asselin Michiganben készítette a videót, egy vihar előtt jelentek meg ezek a narancssárga képződmények az égen. Ezek az úgynevezett mammatusok a cumulonimbus nevű zivatarfelhő részét képezik, tulajdonképpen lefelé lógó felhődudorok.


A furcsa narancssárga gombákat az úgynevezett fordított hőáramlás okozza. A wikipedia szerint ez a felhőtípus a fordított hőáramlás jelenségének köszönhetően alakul ki.

A zivatar folyamán a meleg és nedves felszálló légáramlatok felemelkednek a troposzféra felső határához (tropopauza). Ebben a magasságban a hőmérséklete és a levegő stabilizálódik, ami a felhő horizontális terjeszkedését eredményezi, miközben emelkedik. A két légtömeg közötti hőmérséklet-különbség légköri labilitást hoz létre az üllő alatt, ami a felhőben lévő meleg és nedves levegőcelláknak a föld felé irányuló hőáramlását idézi elő. Ezt a folyamatot erősíti a tömegvonzás és a felhőből érkező csapadék hatása.

Kiemelt kép: youtube.com



Címkék: