Mi is hírt adtunk arról az izgalmas kísérletről, amibe a Qubit kezdett nyolc héttel ezelőtt: a lap munkatársai fogtak egy műanyagmentes zacskót és megnézték, vajon valóban lebomlik nyolc hét alatt, ahogy azt a neten terjedő poszt ígérte? Eláruljuk: nem, nem bomlott le. De már azt is tudjuk, miért.

A projektet nem tudományos alapra helyezték, hanem pontosan annak az infónak jártak utána, ami a Facebookon elterjedt: a több tízezrek által megosztott poszt szerint a lebomláshoz elég egy kis nedves föld és kész. És valóban, a bomlás nem így működik. “Az időnként öntözött virágföldben érlelt zacskóval egy kis elszíneződésen kívül látszólag semmi sem történt” – írták a kísérletről szóló cikkben, de vajon miért? A videóból kiderül.

A gyártó nem is csodálkozott, hiszen ennek a nyolchetes lebomlási időnek semmilyen valós alapja sincs, valaki így posztolta a Facebookra és ez terjedt el, tévesen.

A Quibit cikkében további részleteket olvashattok arról, milyen körülmények között és mennyi idő alatt bomlik le VALÓBAN egy ilyen anyag. Ez is jó példa arra, hogy nem kell mindent elhinni, ami szembejön csak azért, mert hihetőnek hangzik és sokan megosztották.

Kiemelt kép: youtube



Címkék: