A Földön sok misztikus jelenség van, amire egyelőre nincs jó és hihető magyarázat. Ilyen volt sokáig az Észak-Amerikában mozgó kövek rejtélye is: a kiszáradt tómederben néha arrébb vándorolt néhány kő és senki sem tudta, mi van a jelenség mögött.

A forró, száraz Death Valley területén egy kiszáradt tómederben hevernek azok a dolomittömbök, amik néha elindulnak és hosszú nyomokat hagynak maguk után. Erről sok fotó is készült, amiken jól látszanak a kövek által hagyott nyomok.

Ezek az akár 300 kilogrammot is nyomó óriási dolomittömbök a környező hegyekről kerültek ide. A hegyről leguruló kövek a vízszintes, száraz terepen néha egyenes, néha girbegurba vonalon csúsznak több száz méteren keresztül. Ezek a nyomok aztán 3-4 évig láthatóak is maradnak.

Több legenda született a kövekről: egyesek szerint a holtak szelleme mozgatja a köveket, mások szerint szupererős mókusok próbálnak fészket rakni a tömbökből, gyanakszanak gravitációs vagy mágneses anomáliákra, de sokan kötik össze a jelenséget a földönkívüliek gondolatával is.

A tudósok 2011 telén beállítottak egy kamerát, hogy lefilmezzék, mi történik a kövekkel. Ezután teltek az évek, ők pedig csak vártak. De megérte, ugyanis végre kiderült, hogy a nyomokhoz az események ritka kombinációjára volt szükség.

Kiderült, hogy ha a síkság megtelik épp annyi vízzel, ami még be tud fagyni a hideg éjszakákon, de nem lepi el a sziklákat, akkor a napsütés hatására ezek a vékony táblák megtöredeznek és ha megfelelő szél fúj, az könnyedén megtolhatja ezek az óriási köveket. Így alakultak ki ezek a csíkok, ám egyre kevesebb ilyen jelenségre van példa, amit a tudósok szerint a klímaváltozásnak köszönhetünk.

Kiemelt képek: flickr



Címkék: