Nem, nem a jeget kapálja, bár kétségkívül jó ideglevezető ötlet (bolondoknak)… A viccet félretéve azonban minden évben van egy pár jó dolog az olvasáson kívül, ami kitöltheti a hobbikertész téli üres napjait. A kert úgyis alszik, és ha már rendet is tettél benne, elő a jegyzetfüzetet (használ vajon még valaki olyat rajtam kívül?), mondom az ötleteket!

Tervez(get)és – csináld magad!

Végre itt a bekuckózós időjárás, próbáljuk meg élvezni ezt is. Elgondolkodtál már rajta, milyen a kerted ahhoz képest, amilyet szeretnél? Most itt az idő, szedd össze, milyen dolgokra szeretnéd használni a területet, mit akarsz tőle és mi az, ami a legjobban zavar? Legyél végre tudatos kerttulajdonos! Legyen rendeltetése annak a kertnek és szolgálja a családot úgy, hogy közben jól tartjátok „egymást”. Ha nem olvastál a témában még ezerkétszáz könyvet, vagy csak nem jön sehogy az ihlet, érdemes jelentkezni az Edenpont mozgalom kerttervező vezetőjének 8 alkalmas „Kertünk kialakítása – Felméréstől a megvalósításig” elnevezésű workshopjára. Ezen lépésről lépésre, hétvégente elemzitek végig a kerted kiscsoportban úgy, hogy kerttervezési alapvetések és egyedi megoldási ötletek tömkelege is igazi „AHA” élményt adnak, hiszen végre a te kerted lesz terítéken egy szakmabeli asztalán. Ugyanakkor a megvalósítás a te kezedben marad, épp ahogy a hobbikertész arról álmodik.

Akár ilyen terved is lehet a végére (kép: sheri.me/landscape-design-templates)

Helyettesítő zöld projektek

Ha már kint nem szívesen lébecolsz, de a kezedben ég a tettvágy, adj neki teret! Irány a karácsonyi kézműves kurzus, hogy természetes alapanyagokból készüljenek az adventi díszek otthonra, ilyen program szinte minden településen akad. De a hobbikertészek természetes dolgok iránti igényére remekül ráéreznek ilyenkor a szőnyegszövő-, makramé készítő-, kaspófestő- és kerti bútor festőkurzusok, érdemes körülnézni a környék kulturális házaiban és menő vállalkozásainál. Ha budapesti vagy, nézz körül a HUMUSZ honlapján, meglepően jó zöld programokkal várják a érdeklődőket minden hónapban. Még házi komposztálásról szóló előadásuk is volt korábban, a róla készült élménybeszámolómat itt olvashatod. Én a magam részéről, hétvégén lecsiszolom és lefestem a kerti padunkat a helyi barkácsklubban, de előtte feldíszítem a kapubejárót, amihez rengeteg fenyőágat cseréltem csokira pár napja a börzén.

Koszorúkötéshez még találhatsz alapanyagot a kertben! (kép: flickr)

Mégiscsak menj ki a kertbe

Ha nem bírsz magaddal és a gumicsizma magától a lábadra ugrik hétvégén, a közelgő karácsony remek apropót ad arra, hogy ezt megmagyarázd. Adj ünnepi hangulatot a kertnek! Csinosítsd ki az ablakpárkányokat, a teraszt vagy a kert egyik sarkát. Aki ennél többről álmodozik, a mostani enyhe időben vidáman ültethet fát és tavaszi hagymásokat, vagy kiegyenesítheti a veteményes ágyásait, aztán levezetésként rendszerezheti a maggyűjteményét.

Neked mihez lenne kedved?

(Főkép: Vincent van Gogh, wikimedia)



Címkék: