A világ legmeredekebb, 110 százalékos – vagyis 48 fokos – lejtőn haladó siklóját adták át a hétvégén a svájci Stoosnál, írta az MTI. Az 1750 méteren 744 méter szintkülönbséget legyűrő sikló az útvonal legmeredekebb szakaszán éri el a 110 százalékos emelkedési arányt. A siklót építő környékbeli vállalkozás gondolt a szédülős utasokra is, ugyanis a sikló kabinjaiban utazók minden pillanatban vízszintes padlózaton állnak, függetlenül attól, milyen meredek pályán halad épp a szerelvény.

A hegyen lévő faluba megy a völgyből a futurisztikus jármű, ami 52 millió svájci frankból, azaz 14 milliárd forintból épült. Nemcsak a turizmust szolgálja, hanem a mintegy 150 állandó lakos napi közlekedését is biztosítja. Útja során fantasztikus helyeken halad, ahogy ez a friss videón is látszik.


Nem a stoosi sikló Svájc egyetlen rekorder hegyi vasútja. A országban található Európa legrégebbi siklója, melyet 1871 májusában helyeztek üzembe a Rigi hegytömbön, szintén Svájcban van a világ legmeredekebb fogaskerekűje is, melyet 1889-ben indítottak el a lucerni Pilátus-hegyen. Mintegy száz évvel később kezdte meg működését Titlisen a rotáló sikló, 2012 óta pedig a világ első kabrió siklóján utazhatnak a Stanserhornra tartók.


Címlapkép: nzz.ch



Címkék: