A spenót egy könnyen ültethető, szinte igénytelen növény a konyhakertünkben. Azonban ahogy lassan beköszöntenek az igazán meleg napok, rajta kell tartanunk a szemünket, mert bármelyik nap elérkezhet a szüret ideje. Ugyanis ez az időpont egyáltalán nem mindegy.

Nagyon sok múlhat azon, hogy mikor szüreteljük a spenótot. A leveles növény körülbelül másfél hónap alatt érik be, azonban ezek a napok általában még hidegek. A kora tavaszi ültetés után gyorsan kibújik a földből, és ahogy egyre hosszabbak a nappalok, lendületes növekedésnek indul. Azért, hogy zsenge és kellemes ízű leveleket kapjunk, időben kell szüretelnünk a spenótot.

Miért kell időben leszedni?

  • Amikor egyre magasabb a nappali hőmérséklet, a spenót őrületes tempóban kezd el nőni. Ez egy ideig még előnyös számunkra, hiszen gyorsabban beérik a termés, nem kell rá sokat várni.
  • Azonban ha esetleg megfeledkezünk róla, pár nap alatt felmagzik, azaz túl nagyra nő és elkezd virágozni. Ekkor a korábban zsenge levelek kesernyések lesznek.
  • Hogy megelőzzük ezt a kellemetlen helyzetet, tartsuk szemmel a spenótunkat és szüreteljünk időben.

Mikor szüreteljük a spenótot?

  • Az időben elültetett spenót, megfelelő időjárási körülmények mellett (vagyis ha nem fagyott el, stb.) körülbelül 45 nap alatt beérik. Attól függően, hogy bébispenótot vagy nagyobb leveleket szeretnénk, várhatunk pár napot a szürettel.
  • Amikor a legkisebb levelek is nagyjából féltenyérnyi méretűek, érdemes leszedni a spenótot. Átlagosan 5-6 levélre számítsunk egy tövön, a belsők kisebbek, a kívül lévők nagyobbak lesznek.
  • A levelek megjelenése után legkésőbb egy héttel elérkezik az idő a betakarításra. A legegyszerűbb módszer egy ollóval történik: a növény legalján kell elvágni a szárakat, ahol a levelek találkoznak.
  • A levágott tőből egyes esetekben még egyszer kihajt néhány kisméretű levél, és kapunk egy gyengébb második termést is.

via



Címkék: