116 Pest és Nógrád megyei településen nem viszi el a szemetet a közszolgáltató, mert nem kapta meg az eddig elvégzett munkája fedezetét a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től – írta az InfoRádió hírei alapján a 444.hu.

Az önkormányzati tulajdonú Zöld Híd Nonprofit Kft. megbízott ügyvezető igazgatója, Gyenes Szilárd korábban már levélben kért segítséget NHKV Zrt.-től, de azt mondja, még csak elutasító visszajelzést sem kapott az állami cégtől. A helyzet teljesen kiszolgáltatottá tette őket, mivel a cégnek közvetlen bevétele megszűnt, a közszolgáltatási díjat a NHKV Zrt.-nek fizeti a lakosság.

Hozzátette, hogy egy kormányrendelet a lakosságnál lévő hulladéktárolók összliterszáma alapján, egy képlet szerint írja elő a finanszírozást, de ez a valós költségeket nem fedezi.

“Havonta körülbelül 130 millió forinttal kapunk kevesebb pénzt, mint amiből korrekt módon lehetne dolgozni. Elindult egy felülvizsgálat, és ennek eredménye az lett, hogy még 122 millió forintot fizessünk vissza”

– mondta Gyenes Szilárd.

Mindeközben a hulladékgazdálkodási problémákkal kapcsolatban a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy azért nem engednek a rezsicsökkentésből, mert nem fognak engedni a zsarolásnak. Kiderült, hogy ha kell, a katasztrófavédelem veszi át a szolgáltatás biztosítását, bár nem ez a cél.

 

Kiemelt kép: Pixabay



Címkék: