Az ősznek is van egy szerethető, különös hangulata. Elsőként a lehullott levelekbe gázolás jut az eszembe, majd a száraz levelek illata, ami mindig a kisiskolás koromra emlékeztet. Tudjátok, volt az a feladat, hogy leveleket és terméseket kellett gyűjteni, majd lepréseltük, készítettünk belőle figurákat. Ezt az őszi gyűjtögetést nem minden felnőtt növi ki,  még most is, ha találok egy szép fényes gesztenyét, felveszem.

A természet állandó körforgásában minden évszakban más a jellegzetes szín. A tavaszi és nyári virágzó növények után mostanra a díszfüvek is teljes pompájukban díszítenek, még mindig vannak kitartóan virágzó évelők, de ami a legszebb az őszben, azt a levelek lebomlásának folyamata okozza. A zöld tájban lassan megjelennek a jellegzetes őszi színek: a sárga, a narancs, a piros és a lila.

Tudtad?

A levelek színváltozását a benne található anyagok bomlásának köszönheti. A nappalok rövidülése és a kevesebb fény indítja el a bomlási folyamatokat. Nyáron, a fotoszintézisért felelős klorofill dominál, ezért a levél zöld színű. Ez az anyag viszont a többinél hamarabb elkezd lebomlani így ősszel látható lesz a xantofill és a flavonoidok, ami sárga, a karotin, ami narancs színű, az antocianidok, ami vöröses bordós és a tannin (csersav) ami a barnás.

Ebben a cikkben a szép őszi színeződésű cserjékből mutatom be kedvenceimet. Bátran ültessétek őket, és gyönyörködjetek az ősz színeiben.

Cserszömörce (Cotinus coggygria)

Fotó: Pixabay

A cserszömörce ősszel a legszebb, levele fajtától függően lehet sárga, narancssárga, vörös, vagy lilásvörös. A ‘Royal Purple’ fajta egész évben lilásvöröses színű. Ami még nagyszerű emellett, hogy őshonos cserjéről van szó. Szereti a napot és a meszes talajt.

Rézvörös fanyarka (Amelanchier x lamarckii)

Fotó: Pixabay

Már a neve is árulkodó, gyönyörű narancsos, vöröses színű lesz ősszel. Cserjék közt említem, de nagyszerű többtörzsű bokorfát lehet belőle nevelni. Termése is ilyenkor érik be, amit nem csak a madarak fogyasztanak, hanem lekvár is készíthető belőle, vagy akár nyersen is megkóstolhatjuk.

Szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus)

Fotó: Wiki,Mykola Swarnyk

Egy igazán különleges dísze az őszi kertnek, rózsaszínes-pirosas levelei egyediek és csodálatosak. A cserje lassan nő és elég szélesre, így hagyj körülötte elég teret. Napon és félárnyékon érzi jól magát, viszont enyhén mérgező.

Torzsás ecetfa (Rhus typhina)

Fotó: MaxiPixel

Napra ültetve lesz őszi levél színe a legszebb, narancsos pirosas. Nagyra növő faj, 4-5 méterre is megnő, talajban nem válogat.

Mogyoró (Corylus avellana)

Fotó:Pixabay

A mogyoró nem hiányozhat egy kertből sem. Gyönyörű sárgás lombja mellett termése is igen finom. Talajban nem válogat, de túl száraz helyre  ne ültessed. Szintén nagyra nő, 3-5 m magasra. Szomszéd ellen is jó.



Címkék: