Akár csak egy szuperhősös akciófilmben: két kockás hasú, napbarníotta, hatalmas hullámok hátán lovagló, mindenre elszánt szörfös srác elhatározza, hogy saját kezükkel mentik meg bolygónk vizeit a pusztulástól. Sajnos a történetben szereplő főgonosz maga az emberiség, akik olyan mennyiségű szeméttel árasztják el a tengereket és az óceánokat, hogy haldoklik a természet.

Na de ahogyan a szuperhősök sem várnak másra, és gondolják azt, hogy egymaguk úgysem mennek semmire a világméretű problémák megoldásában, úgy szerencsére Alex és Andrew sem tétlenkedtek. Egy Bali szigetén töltött szörfös kiruccanásuk során döntöttek úgy, hogy sok kicsi sokra megy alapon, nekilátnak megtisztítani az óceánok vizét a mérhetetlenül sok műanyag hulladéktól.

Nekiláttak tehát a két kezükkel megtisztítani Bali partjait, és mindeközben kidolgozták a 4Ocean alapítvány ötletét, mellyel azóta 262 714 font, azaz több mint 119 000 kilogramm szeméttől szabadították meg a vizeket, alig több mint egy év alatt.

A képlet nagyon egyszerű. Száz százalékban újrahasznosított hulladékból gyártott karkötőket készítenek, melyeket bárki megvásárolhat az interneten keresztül, és a bevételt arra fordítják, hogy főállású szeméthalászokat alkalmaznak, akik egész éven át, heti hét napon keresztül járják a tengereket és az óceánokat és szemetet halásznak.

Ezen kívül olyan strand és tengerfenék tisztító akciókat is szerveznek, melyhez bárki csatlakozhat, akár egy nyaralás során is. Szerencsére olyannyira népszerűek ezek a közös környezettisztító események, hogy 2017-ben már 16 országban vonultak ki az önkéntesek, hogy tisztább és elhetőbb környezet és jövőt teremtsenek világszerte.

Alex és Andrew példája tökéletesen megmutatja, hogy minden apró tett számít. A 4Ocean szervezet 2018-as célkitűzése, hogy egy millió fontnyi, azaz 453 592 kilógrammnyi hulladéktól szabadítsák meg a környezetet. Ebben te is a segítségükre lehetsz, akár önkéntesként, akár egy karkötő megvásárlásával, melynek bevételéből 1 font, vagyis majdnem fél kiló szemét kihalászását tudják fedezni.

A két szörfös fiú egyébként nem az egyetlen, akiket cselekvésre késztetett a Bali partjainál partra sodródó szeméthalom. Olvasd el Melati és Isabel, a tinédzser testvérpár történetét is, akiknek sikerült elérniük, hogy ne legyen több nyilon zacskó a szigeten.



Címkék: