Január vége felé közeledve, épp itt az ideje, hogy nekilássunk a kert továbbépítésének. No persze egyelőre csak gondolatban. A kerti munkára még ugyan várni kell egy keveset, de addig épp elegendő az idő, hogy átgondoljuk hová jutottunk és megtervezzük, hogy mit is szeretnénk véghezvinni az idei szezonban.

Ez történt korábban

Először összeszedem, hogy mit sikerült megépíteni és hogy mennyi is az annyi. Azt már az elején tudtuk, hogy az anyagi kereteink meglehetősen szűkösek, azonban útközben többször is változtattunk a tervezett meneten. A kertre szánt félmillió forint kevésnek bizonyult, de lássuk, mennyire.

Az építkezés után az első lépés a terep durva rendezése volt. Gépi földmunka: 90 000 forint.

Aztán következett a kocsibeálló kialakítása. Szegélyépítés: 25 000 forint. Alapozás és kőszórás: 69 000 forint.

A kert háromnegyedét befüvesítettük: 150 000 forint.

A tetőről lefolyó csapadékvizet elvezettük: 70 000 forint.

Paravánt építettünk kerti gépszörnyünk (hőszivattyú kültéri egysége) elrejtésére: 50 000 forint.

A sövény ültetősávját kialakítottuk. Műanyag ágyásszegély, 30 méter, szállítással: 25 000 forint.  A növények elültetése után faaprítékot szórtunk végig, 1 köbmétert: 5000 forint.

És hogy mennyit költöttünk eddig a növényekre? Sövénynövények: 14 000 forint. Cserjék, füvek, virágok: 36 000 forint. Fák, négy darab, szállítással: 37 000 forint. Belegondolni is rossz, hogy ez a tervezett növényállományunk töredéke csupán.

Tehát itt tartunk most. 571 000 forint. A kert háromnegyede nagyjából elnyerte végső formáját, ám a növények még csak kis számban vannak jelen. A tervezett keretet már most túlléptük, igaz nagyjából pont annyival, amennyit megspórolhattunk volna azzal, ha mi magunk füvesítünk.

Ami késznek mondható

Tervek 2018-ra

Idén szeretnénk befejezni a kertet. Mondjuk ez pont olyan, mintha azt mondanánk, szeretnénk befejezni a ház építését. Aki épített már házat, tudja, hogy sosincs olyan, hogy kész van. A kertre ez hatványozottan igaz. Mindig ki lehet találni valami újat, közbe jöhet valami, amit javítani kell, nem beszélve arról, hogy a növények nőnek, elpusztulnak, újak kerülnek be, s a végén már egész más a kép, mint eredetileg gondoltuk. De nem is baj, ezért szeretjük a kertet. Mindazonáltal lehet találni egy pontot, amit ha elérünk, akkor minden további munkánk már csak extra lesz. Szóval ennek a pontnak az elérése a cél.

Annyi bizonyos, hogy a tavalyról elmaradt faültetéssel fogunk kezdeni. Kimaradt két díszfa, és tervezünk még öt gyümölcsfát is telepíteni. Bár a tavaszi faültetés kicsit rizikósabb, főleg hogy a mostani tél igencsak kiszámíthatatlan, de azért bízunk benne, hogy sikerrel járunk.

Mivel a füvesítésnél történt egy kis baki – más ütemben nőtt a fű a kert tekintélyes részén –, így könnyen lehet, hogy némi korrigálásra lesz szükség. Ehhez meg kell várnunk, hogy elkezdjen újra hajtani és nőni a füvünk, és ha kell, hát felülvetjük. Ebben csak az a kellemetlen, hogy ez valószínűleg csak tavasz derekára fog kiderülni, és ha javítani kell, akkor egy jó időre ismét korlátozni kell a kertben való mozgást, a locsolásról nem is beszélve.

Menjünk tovább. Mielőbb szeretnénk a veteményesünk helyét elrendezni. A terep már nagyjából rendben van. Mivel a kiskert helye a kert felső szintjén van, nagyjából 30-40 centi szinteltolással, nem ártana pár lépcsőfokot is építeni, hogy könnyebb legyen a megközelítése. Egyelőre rézsűvel jutunk fel erre a szintre, de ezt a jövőben szeretnénk fallá alakítani, ám ez lehet, hogy átcsúszik 2019-re. A veteményest saját gyártású magaságyásokban tervezzük megvalósítani. Amint egy kicsivel is kisebb lesz a sár, nekiállunk, hogy idén már tudjunk benne zöldségeket termeszteni.

Az idei feladat

Ne hagyjuk ki a gyerekeket sem. A tavalyi évük arról szólt, hogy a gazban, porban, sárban gázoltak. Ők mondjuk élvezték, én annyira nem. Szóval homokozó és hinta. Homokozót valószínűleg mi építünk, hintát veszünk.

Ezek viszonylag egyszerű munkák, mi magunk dolgoznánk rajtuk, ahogy időnk engedi. Van viszont egy, ami nagyobb hangvételű, és szakértelmet kíván. A bejárat fölé előtetőt szeretnénk építtetni, illetve a terasz fölé egy árnyékolót. Kaptunk tavaly egy kihúzhatós, ponyvás fajtát, azonban a ház szerkezete némileg megbonyolítja a felrakását. Mindenképp meg kell bontanunk a homlokzatot, és ha már belefogunk, lehet célszerűbb a pergola megépítése, amit amúgy egy távolabbi jövőben terveztünk megvalósítani.

És ahogy írtam is korábban, egy ház, illetve kert sosincs kész: máris felmerült egy javítani való. Az ideiglenesen lerakott teraszburkolatot meg kellett bontani, mikor a vízelvezetést csináltattuk. Ahogy arra számítani lehetett, a visszarakott burkolat kisvártatva meg is süllyedt, úgyhogy a bejáratunk előtt mostanra (hogy olvad a hó) komplett kis tó alakult ki. Ezzel ugyan lehet élni, csak baromi kényelmetlen. Úgyhogy ha minden jól megy, megejtünk idén egy burkolatcserét is.

Ezek a tervek erre az évre. Ha elkészülünk velük, akkor mondhatjuk azt, hogy „kábé” kész. Már csak neki kell állni.



Címkék: