Nem egy unalmas botanikus kertről van szó. Hanem olyan botanikus kertről, amibe a ma élő legdivatosabb, legkeresettebb, legsikeresebb sztártervezők és kertészcelebritások is bedolgoztak. Mint Piet Oudolf és Prof. James Hitchmough akik olyan extrém sikeres projekteket vittek véghez, mint a new yorki High Line Park, vagy a londoni Erzsébet királynő Olimpia Park növénykiültetései.

Ebben a képválogatásban az ő munkáikra koncentrálunk, már persze, ami ezt a parkot illeti.

Akárhogy is nézzük, a közparkokban pár év(tized) múlva látható, és általánosnak elfogadott vizuális és botanikai megoldások a szemünk előtt alakulnak ki itt, a RHS Garden Wisley, azaz a Királyi Kertészeti Társaság kertjében, Wisleyben. A Londontól délnyugatra fekvő,  24 hektáros terület 1903 óta a Társaság tulajdona. Ennek a keretében hozták létre az Oakwood Kísérleti Kertet, ahol nehezen termeszthető növényeket terveztek ültetni. Mára egy hatalmas, sok színű kertté nőtte ki magát, ahová érdemes korán érkezni, mert délután 5-kor bezár. Az RHS egy aktívan működő szervezet, nem egy gittegylet. Van kertészeti könyvtáruk, több kertjük szerte az Egyesült Királyságban, és számos virágkiállítást szerveznek (köztük a Chelsea Virágkiállítást). A Wisleyben lévő kertjük folyamatosan fejlődik.

Az üvegház körüli részre fókuszálunk, ahol préri kertet alakítottak ki. Ennek főbb növényei Echinacea, Sanguisorba, a díszfüvek közül pedig Calamagrostis és Pennisetum. A kiültetés nyáron sok szitakötőt és pillangót vonz, télen a madarak találnak itt eledelt és búvóhelyet. A növényeket nem locsolják és tápoldatozzák. Sőt, a télen is a helyükön maradnak. Mindösszesen egy február végi visszavágás jelenti a fenntartást.

Azért ez nem semmi. Élvezzétek a látványt, mi is ezt tettük. Az illatokat sajnos nem tudjuk bemutatni. <3.

 

Az üvegházhoz közelítve ez a látvány fogad, és…

… a színek úgy ismétlődnek, mint egy jól átgondolt festményen.

A tó körül sétálva számos izgalmas részletet, és növény-kombinációt ültettek, ezek elképesztően gyönyörűek.

A jobb oldali részt Prof. James Hitchmough tervezte. A virágmagokat évekkel ezelőtt szórták ki és azóta évente csak egyszer, januárban vágják vissza (tudjuk, a többit februárban, de ezeket itt januárban vágják).

Keskeny kavicsos ösvényre tévedünk. Az ernyős verbéna (Verbena bonariensis) díszfüvekkel nagyszerű kombináció, bármelyik háztáji kertben vállalható, előkertben, vagy ahová tetszik. Merjünk kísérletezni!

Nem öncélúak a színek és a formák, nézzük meg, milyen csodás egységet alkotnak.

Az itthon is jól ismert sárga virágú cickafark (Achillea) hasonló magasságú évelőkkel és óriás árvalányhajjal (Stipa) együtt milyen jól néz már ki?

Egyszer megkérdeztem egy angolt, mi a szép gyepének a titka. Azt mondta, szorgalmasan kell nyírni. Úgy 400 évig.

Virágáradat bíbor kasvirágból (Echinacea), szerencsére itthon is kezd divatba jönni.

Az Echinaceát keverik díszgyertyával (Gaura) és sudárzsályával (Perovskia), ha van otthon egyetlen feleseleges négyzetmétered a kertben, próbáld ki.

Wááááó! Ezt éreztem a kép készítésekor. Egyszerű formák, sávos ültetés, és vegyük észre, hogy nincs ott a haveroktól kötelezően megvett térkő. Füvön lehet sétálni. Szokatlan a szemnek.

Fotók: Bognár Emese

Ha tetszett, kövess a Facebookon, van pár hasznos videónk a Youtubeon. Mindezektől függetlenül lájkolj, ossz.



Címkék: