Megújulnak zugló fái, de ahhoz először soknak búcsút kell mondani. A XIV. kerületben a hetekben fasor-rekonstrukciós munkák kezdődnek, amit a Szugló, a Telepes,a Cinkotai és a Kerékgyártó utcák faállományának tüzetes felmérése előzött meg. A szakértői döntés pedig 181 idős, sérült, a parkoló autók által tönkretett, és sok esetben már balesetveszélyes fa kivágása.

De a cél egyértelműen nem Zugló megkopaszítása, hanem éppen ellenkezőleg, annak zöldebbé tétele, így a kivágásra váró fák helyét 307 fiatal kőris, ezüst hárs és korai juhar veszi majd át – tájékoztatta a kerület zöldfelületéért aggódó lakosokat Megyeri Szabolcs, zugló főkertésze, a Kerékgyártó utcában tartott lakossági fórumon.

Egyenként megvizsgáltak minden fát

A most kezdődő munkák során a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. a költségvetés által biztosított éves fasorfenntartási keretből teljes fasorokat kíván megújítani, hogy azok egységes, felfrissült képet alkossanak és egy ütemben növekedjenek. Idén ősszel a Kerékgyártó utcában, a Cinkotai úton, a Telepes utcában, valamint a Szugló utcának a Róna utca és Szuglói körvasút sor közötti szakaszán található fasorokat veszik kezelésbe.

Független kertészeti szakértők a fasorok fáit egyenként megvizsgálták, és megállapították az elvégzendő faápolási, fakivágási és fapótlási munkákat. A Kerékgyártó utcában 79, a Cinkotai úton 28, a Telepes utcában 11, a Szugló utcában pedig 63 elöregedett, száraz, balesetveszélyes fa kivágása vált szükségessé. A fák eltávolítására fakivágási engedély birtokában kerül sor.

A tervek szerint a Kerékgyártó utcába 172, a Cinkotai útra 49, a Telepes utcába 23, a Szugló utcába pedig 63 szabványos minőségű sorfa kerül telepítésre, de nem minden esetben ugyanoda, ahonnan kivágtak egyet. Ennek oka a közművek elhelyezkedése, valamint a vezetékjog, mely előírja a vezetékek körüli két méteres védőtávot.

A fasorok felújítását a zuglói zöldterületek, valamint utcai fasorok fenntartási munkáival megbízott vállalkozók végzik. Kivételt jelent a Telepes utcai és a Szugló utcai fatelepítés, melyet a “Tízezer új fát Budapestre” faültetési program keretében a főváros vállalt.

Az autók és az illegális hulladéklerakás ölik meg a fákat

“Bízunk benne, hogy az érintett utcák, a környék lakói megértéssel fogadják a nagy szakmai körültekintéssel előkészített fasor-rekonstrukciós munkát, melynek eredményeként azok megfiatalodnak, megszépülnek,  a megmaradó idős fák által okozott balesetveszély pedig jelentősen csökken.”- mondta a főkertész, és a lakók segítségét és aktív részvételét kérte Zugló megszépítésében.

“Bár a fák a kerítés túloldalán vannak, örülünk ha magukénak tekintik őket, és hálásak vagyunk ha néha-néha visznek nekik egy vödör vizet”- kérte a főkertész, miközben kifejtette, hogy a klímaváltozás a zuglói fákat sem kíméli, és bár folyamatosan öntözik őket, sok helyen túl korán kezdtek sárgulni és elszáradni azok levelei. Ha valaki kiszáradt, sérült vagy beteg fát lát, azt személyesen neki lehet jelenteni telefonon keresztül, és azonnal orvosolni fogják a problémát.

Azt is megtudtuk a szakembertől, hogy a fák természetes elöregedése a kisebbik gond, a zöldterületek tönkretételéért sok esetben az ott élők a felelősek. “Az elmúlt harminc évben az autók felfalták a zöldet” – fogalmazott, rávilágítva, hogy ha az utcák közti bokrokkal és fákkal teleültetett füves területeket parkolónak használják, az nem csak szabálytalan, de abból minden esetben a természet kerül ki vesztesen. Igyekeznek megvédeni a növényeket, de a legtöbb gondot mégis az autók okozta sérülések jelentik.

 

A parkoló autók mellett az illegális szemétlerakás is felmérhetetlen károkat okoz, akkor is, ha valaki a zöldhulladékot hagyja az út szélén.

Arra kért mindenkit, hogy ha ilyet látnak azt minden esetben jelentsék be, majd kifejtette, hogy a zöldhulladék igazi kincs, amit a legjobb lenne komposztálni, de mivel tudja, hogy erre nincs mindenkinek lehetősége így a megoldást egy “daráló körjáratban” látja. Ez azt jelentené, hogy egy zöldhulladék-daráló autó az év adott időszakában körjáratot tartana a zuglói utcákban, és helyben ledarálná a lakosok zöldhulladékát, amit mulcs formájában lerakna számukra, így azt újra tudnák hasznosítani a kertjükben.

Szerinte a közterületeken lévő falevelek összeszedése is többet árt, mint használ, mert azok természetes módon védenék a talajt és annak nedvességtartalmát, így ahelyett, hogy azt zsákokba gyűjtve elszállítja a városgazda, szintén jobb lenne mulcsként felhasználni a zöldterületek gondozására.

Ha valaki szeretne többet megtudni a farekonstrukciós programról, valamint a zuglói kertészeti munkálatokról, kérdéseit személyesen is felteheti a kerület főkertészének, a soron következő lakossági fórumokon: 2018.10.21. vasárnap, 15:00: Telepes utcai séta, 17:00: Cinkotai úti séta.



Címkék: