600 millió forint. Ennyit áldoztak a 13. kerületi, Tüzér utcai Gyermekkert tagóvoda felújítására összesen, a munkálatokat egy nevelési év alatt (2016 októberében kezdték, 2017 augusztusában átadták) pedig le is zavarták. A felújítás során törekedtek a környezettudatosságra, korszerű anyagot és technológiákat alkalmaztak, írja honlapján a 13. kerületi önkormányzat, miképp azt is, hogy az óvoda a környezettudatossága miatt háromszor nyerte el eddig a Zöld Óvoda címet, 2014-ben pedig Örökös Zöld Óvodának választották. A képek sokat elárulnak a 35 éves intézmény jelenlegi állapotáról, de azért bővebben is írunk az átalakításról:

  • 9 helyett 10 tágas csoportszoba létesült (egyenként 50 nm), 233 gyerek helyett így 250 fér el
  • Földszint: 6 csoportszoba, funkcionális helyiségek, akadálymentes szülői vécé, nevelői öltöző zuhanyzóval, vécével, egyéni foglalkoztató, nevelőtestületi szoba teakonyhával, vezetői irodák, fényterápiás sószoba
  • Emelet: 4 csoportszoba, egy-egy tornaszoba (az egyikben beltéri mászófal és kalandpark-elemek vannak) és szertár található itt, valamint orvosi szoba, nevelői öltöző zuhanyzókkal, vécékkel, tálalókonyha, mosókonyha, étellift
  • Az udvar: burkolatot újítottak, megújult a zöldterület, kicserélték a régi játékokat és újakat is telepítettek (kalózhajó, játszóház, egyedileg tervezett világítótorony játszóházat csúszdával, kötélhíddal, helikopter leszállópályát kötélmászókával, ovi-foci sportpályát futballkapukkal és kosárlabda palánkkal). Telepítettek egy vizes játékot négyállásos zuhanyfejjel, valamint egy kétállásos párásító és két ivókút is az udvari jóllétet szolgálja.
  • És egy extraság: „Először a kerületben, madarak megfigyelésére, azonosítására, fotózására alkalmas udvarrésszel egy további újdonságot kap az óvoda. A gyermekek télen fűthető Mynest (az én fészkem) madárles segítségével figyelhetik majd meg a madarak életét, és ezt webkamerán is nyomon követhetik a csoportszobájukból” – írja a kerületi tájékoztató. Webkamerán nézelődni márpedig milyen szuper, nem?

Az egyik tornaszobába mászófalat is tettek
Forrás: www.budapest13.hu

A beépített légtechnikai rendszer, a nyílászárók korszerűsítése, valamint a hőszigetelés véd a nyári hónapokban a túlmelegedés ellen, a vagyonvédelmet pedig a most telepített videós megfigyelőrendszer segíti elő. „A felújítás során a tervezők a pedagógusokkal kreatív terek kialakítására törekedtek, hogy a gyermekeknek minél több újszerű eszközük és játéklehetőségük legyen” – áll a 13. kerület honlapján. Sóbarlanggal egyre több bölcsődében és óvodában találkozni, ami azért jó, mert a sós levegő inhalálása erősíti az immunrendszert, serkenti a légzőszervek aktivitását, a hörgők öntisztulását. Azaz több sószoba, elvileg kevesebb betegség.

Te kipróbálnád a világítótornyot? Mi biztosan!



Címkék: