Mutatunk neked pár olyan gombát, amiket ha egy filmben látnál, tutira azt hinnéd, hogy csak az űrbéli díszlet aprólékosan kidolgozott kellékei, de ezek bizony nem a marsról jöttek, hanem a szomszédos erdőből. Szóval most jöjjön a szürreális gombák versenyének első 10 helyezettje, amiktől garantáltan eldobod az agyad. Na nem úgy…

1. Üstökös pöfeteg (Lycoperdon umbrinum)

A pöfetegfélék különös alakú gombák, ugyanis nincs se kalapjuk, se tönkjük, hanem zárt, gömb alakú termőtestük van. Ezek a dagi, felfuvalkodott gombák fiatal korukban egészen ízletesek, de csak amíg belül fehér a húsuk, mikor már megérnek bennük a spórák, a vacsoránk helyett inkább hajaznak egy mérgező gázfelhőre, a sötét erdő közepén. Itthon leginkább az óriáspöfetegből falatozhatunk, még mielőtt totál felfújja magát.

2.Fátyolos szömörcsög (Phallus multicolor)

Ez a fátyolos hölgy gombának is nevezett szömörcsögféle közel sem olyan előkelő mint a neve, ugyanis dögszagot áraszt, hogy magához csalogassa a rovarokat, amik aztán széthordják a spóráit. A süvege alatt hálószerű, lelógó, múlékony fátyol veszi körül, és vagy fehér (Phallus duplicatus), vagy sárga és narancs színekben pompázik. Ez a szemérmes, fátyollal takarózó verzió Ázsiában és Észak- és Dél-Amerikában őshonos, nálunk a merészebb, erdei szömörcsög él, aminek nincsen fátyla.

3. Entoloma Hochstetteri

Ez a kék gomba nem a Hupikék törpikék nyári lakja, hanem egy Indiában és Újzélandon honos döggomba. Magyar elnevezése még nincsen, viszont mauriul egészen az egészen mókás, Werewere-kokako nevet viseli, mert pont olyan színű, mint a kokako madár taraja. Sok döggomba mérgező, de erről az égszínkék csodáról még nem derítették ki.

4. Tönkös kacskagomba (Rhodotus palmatus)

Itt egy újabb űrgomba, aki egyáltalán nem néz ki gombának, inkább egy mosdószivacsra hasonlít. A felületén ráncok keletkeznek, ettől hat erezettnek, az egyébként egészen gumis állagú kacskagomba. A kalapja alatt egy zselatinos réteg ven, a színe fiatalon rózsás, majd narancsba megy át, és amilyen szép, olyan kellemes virágillata is van. Végre nem valami dögszagú, pöfögő darab.

5. Csípős parásgereben (Hydnellum peckii)

Nyugi, nem történt gyilkosság az erdőben, senki sem vérzik, csak ez a szemölcsgombaféle ijesztget minket. A vérvörös guttációs cseppek, vagy akár tócsák, fiatal korban jelennek meg rajta, amik ugyan nem mérgezőek, de olyan keserűek, hogy így ehetetlen ez a vércukorszintmérőre emlékeztető gomba. Hazánkban ugyan ritkán, de fenyvesekben azért néha előfordul.

6. Gyepkorallgomba (Clavaria)

Na ez az igazi érzéki csalódás, mikor sétálsz az erdőben, és szembejön egy korall. Nem tudod, hogy ez most valami párhozamos dimenzió, ahol a tenger fenekén sétálgatsz, vagy csak túl sok scifit néztél. De ez nem ámítás, ez a korallhoz megszólalásig hasonlító palánkagombaféle az erdők talajából ágazik ki, és ráadásul még igen ízletes is.

7. Leratyomices atrovirens

Na ez egy igazi mutáns. Nem elég, hogy a gombáknál nem éppen kommersz kék színe van, de különleges, félig zárt termőteste van. A harmatgombafélékhez tartozik, és a kalapos termőtestét prbálja átalakítani zárttá, vagyis úgy döntött, hogy ő inkább pöfeteg lenne, mint harmatgomba.

8. Vörös tintahalgomba (Aseora rubra)

Na ő egy igazi scifiszökevény. Pont így néznek ki a fökdet elpusztító, mindenféle csápokkal, és bárkit felzabáló, tátongó szájnyílással támadó, trutymós, ragadós szörnyek. Nem csak a formája, de a szaga is visszataszító a vörös tintahalgombának. Ráadásul ez az Ausztráliában és Új-Zélandon élő faj kezdetben egy tojásszerű burokban van, mintha csak egy marslakó pottyantotta volna ki.

9. Gyapjas tintagomba

Mintha csak vegyi támadás érte volna a bolygót, a gyapjas tintagomba fehér kalapja egyszer csak feketébe borul, és jobb szó híján, mint a takony szétfolyik. De ne tévesszen meg senkit a látszat, ez egy kifejezetten finom, ehető csiperkeféle, amit fiatalon kell leszedni, mert utána az enyészté lesz. Olyannyira népszerű kishazánkban, hogy 2009-ben az év gombájának választották.

10. Piros kosárgomba (Clathrus ruber)

Ez nem egy elejtett játék, hanem egy újabb gusztustalan szagú gomba. Bár látványra igen mutatós, a piros kosárgomba is bűzt árasztva, és nyálkát termelve csalogatja magához a rovarokat. Nem mérgező ugyan, de akinek van szaglása, az tuti nem fanyalodik rá. Ausztráliából származik, és talajlakó, a mulcsot és az avart kedveli leginkább.

Ha ennyi nem volt elég, és még tovább sokkolnád az agyadat bolygónk őrületes teremtményeivel, ez a videó neked való:



Címkék: