New York egyik viszonylag új, 2009-ben megnyitott látványossága az egykori magasvasút területén, a nyolc méter magasban futó sínek helyén létrehozott, 2,33 kilométer hosszú High Line park (kép: Wikipedia, Beyond My Ken ).

Tervezői, James Corner tájépítész, valamint a Diller Scofidio + Renfro  építésziroda elképzelése szerint a gyalogos zónák melletti zöldsávokban a „város előtti kor” növényvilágát, a jellegzetes amerikai préri vadon burjánzó füveit akarták viszontlátni, ezért együtt dolgoztak a díszfüvek specialistájával, a holland kerttervezővel, kertésszel, Piet Oudolffal. Ő lett a manhattani látványosság növénykiültetésért felelős tervezője, aki a munka elején, a magasvasút elrozsdásodott sínei között elvadult növények magjait gyűjtötte össze, majd felkutatta a keleti part egyéb jellegzetes, honos – nem mellesleg pedig szárazságtűrő, széltűrő és kis fenntartási igényű – növényeit és ezekből készítette el a park kerttervét.

Oudolf munkáira egyébként is jellemző a díszfüvek hangsúlyos használata, a négyévszakos (=mind a négy évszakban dekoratív) kert kialakításának egyik eszköze az, hogy kertjeiben egész télen láthatóak az elszáradtan is díszítő virágok, termések, fűcsomók a fás szárú növények mellett. Így a városi parkfenntartás korábbi gyakorlatától eltérően – ahol az ősz végére elszáradó növényrészeket minél sürgősebben eltakarítják –  itt kora tavaszig, szinte az első friss hajtások megjelenéséig várnak a füvek és évelők visszavágásával. Ahogy Oudolf mondja, barátkozzunk meg a kert barna árnyalataival, fogadjuk el, hogy a természet körforgásának része a téli monokrómitás is, a harsány színek hiánya. Ilyenkor a növények nem virágukkal, hanem alakjukkal, tömegükkel, habitusukkal habitusukkal díszítenek.

A park kialakításakor több mint 110.000 darab díszfüvet és évelőt ültettek el, amelynek fenntartása óriási feladat. A High Line Barátai szervezet ezért minden évben önkéntesek százait toborozza, és képzi ki őket egy februári alkalommal, hogy március 2. és április 10. között, szabadidejükben kétszer két órányi munkát vállalva, metszőollóval felszerelkezve tisztítsák ki a növényágyásokat. A High Line hivatalos kertészeinek irányításával haladnak végig a magasvasúti parkon, levágva az elszáradt növényrészeket, összegyűjtve őket készítik fel a területet az idei szezonra. Az összegyűjtött növényrészeket komposztálják, és később visszaforgatják a park rendszerébe.

Ha végiggondolom, mit tehetnék én idén mindössze négy óra alatt a lakásom közelében lévő parkokban, utcákban, csak úgy záporoznak az ötleteim. Kezdve azzal, hogy összeszedem a szemetet a járdákon, amíg hazaérünk a fiammal a bölcsődéből. Magammal vihetnék egy csavarhúzót, hogy meghúzzam a kilazult csavarokat a játszótéren, mielőtt a gyerekek beleakadnak. Magamhoz ragadhatom a metszőollóm és végre visszavághatom a bringaútra és a járdákra hajló ágakat. Kihúzhatom a fiatal, virágzás előtt álló parlagfüveket a környékbeli játszótereken és a zöldsávokban – és ez még csak nem is számítana önzetlen jócselekedetnek, hiszen én is allergiás vagyok rá.

És ha hivatalosan is szeretnék hasonló munkában részt venni, akkor – szomszédos parkjaink, utcáink rendezgetésén kívül is  – rengeteg lehetőségünk van erre: a Főkert minden tavasszal megrendezi parkszépítő napját, a Miénk itt a Park! néven. Az elmúlt években a Népliget, a Szent István Park, a Feneketlen tó környékének rendbetételét, tavaszi nagytakarítását végezték el önkéntesekkel, idén a Föld Napja alkalmából pedig a Vérmező volt soron A cég „Fogadj örökbe egy zöldterületet” kezdeményezésének célja egyértelmű; lakóként, vagy akár céges keretek között is gondozhatunk egy szívünknek kedves park-, vagy utcarészt.

A magyarországi arborétumok közül többek között folyamatosan várják a segítőket Vácrátóton vagy a nyíregyházi Nyíri Arborétumban, alkalmanként a Nagyvenyimi Szent Bernát Arborétumban (tavasszal és ősszel), a szarvasi Pepikertben (október 13-14.). Karitatív célú kertészkedési-építési munkát is végezhetünk a Titkos Kert Alapítványnál, de egyéb módon is van lehetőségünk részt venni környezetünk ki/átalakításában, és nem csak kétkezi munkával.  Az alapítványok mindig várnak jelentkezőket akár adminisztrációs feladatokra is, ilyen többek között a Humusz, a Greenpeace, a WWF, az Önkéntes Központ Alapítvány.

Ha pedig közvetlenül saját környezetünkre fordítanánk az energiánkat, de keményen beüt a pénzkérdés, akkor jó, ha tudjuk, több pályázat is az önkéntes munkát honorálja (MOL Zöldövezet Pályázat, OTP Társasház Pályázat).

Van évi 4 órád erre? Használd ki!



Címkék: