Ha már olyan szerencsés vagy, hogy saját kerted lehet, és magad termesztheted a zöldségeket, gyümölcsöket, akkor célszerű mindezt kémiai anyagok, permetszerek nélkül tenni. Hiszen pont ez a jó a saját kertben. Ehhez viszont érdemes ismerni kerted lakóit, hogy mely apróságok segítenek és melyek ellen kell fellépni. Ha utóbbiak, tehát a kártevők jelennek meg a kertedben, akkor sem kell megijedni, mert feltehetően picivel később megjelennek a segítőid is, amiknek táplálékforrást jelentenek a kártevők. Tehát várd meg míg odaér a segítség, ne rohanj azonnal a gazdaboltba ‘mindent pusztító’ permetszerért!

Korábbi cikkükben bemutattuk a hétpettyes katicabogarat, a magyar futrinkát és a közönséges zöldfátyolkát. Most pedig következzen még néhány apró segítő: a pókok, az imádkozó sáskák és az óriás tőrösdarazsak.

A pókok

Ó, hogy hányszor pókhálóztam már le a testemmel a kertben, legfőképp akaratlanul, ugye. Persze, ilyenkor mindig sikítófrászt kapok, pedig ők sem holmi Tóth Bettikre vadásznak, hanem pont, hogy segítenek az embereknek. Ugyanis a pókok a leghatékonyabb vadászok, ha legyekről, poloskákról, hernyókról vagy akár levéltetvekről van szó.

Ha természetes(ebb) kerted van – és nem mindennap manikűrözött, tizedmilliméter pontosságra nyírt pázsitod és növényeid -, biztosan van valamely nyugis sarokban, eldugott helyen – farakás között, fal tövében vagy talajtakarók alatt – póktanya, amelyek kiváló rejtekhelyként funkcionálnak számukra. Sőt továbbmegyek, nem, hogy lehet, hogy van ilyened, de kell is. Inkább tanuljunk meg velük együtt élni, hiszen hazánkban nagyon sok különböző méretű, alakú, színű pók él, de ezek egyikétől sem kell félni.

Tudtad-e?

Pókselymet minden pók termel. Ez egy vékony, erős fehérje, amit a pókok utótestjének végében található mirigyek választanak ki. Sok pókfaj ebből szövi a zsákmány megfogására szolgáló hálót, de olyanok is vannak, amelyek háló nélkül vadásznak. A selymet használják még közlekedésre, fészek készítésére és az áldozat becsomagolására is.

Felénk az a mondás járja, hogyha egy pók mászik rajtad, akkor olyan hajszínű vendéged lesz, amilyen színű a pók. Már két napja várom a szőke herceget.:D

Tudtad-e?

Magyarországon számos pókfaj védett, eszmei értékük 5000-10000 Ft között változik. Ha bővebben szeretnél erről tudni, itt megtalálod.

A vérbeli ragadozó, az imádkozó sáska vagy más néven ájtatatos manó

Ha a múltkori cikkünkben szépségverseny első díjat osztogattam, akkor most is muszáj megtennem és ez alakalommal ezt a címet az imádkozó sáska (Mantis religiosa) kapja. Környezetébe olvadó színnel, kecses tartásával és jellegzetesen hajlított lábaival lenyűgöző látványt nyújt. Ám kedves neve és szépsége ez esetben megtévesztő. A kertben hasznos, de az ájtatos manók abszolút nem ájtatatosak…

Gyönyörűséges élőlény: az ájtatos manó. (fotó forrása: wikimedia, Mestska)

Tudtad-e?

Az imádkozó sáska nősténye a párzás után, vagy a párzás közben(!) felfalja a hím példányt. A hím akkor is folytatja a párzást, ha már a feje hiányzik.

Ájtatatossága azonban nemcsak a párzásra nem igaz, de az életvitelük sem jellemezhető így: lassan járnak, ritkán és lassan repülnek, lopakodnak, vagy “hullává merevednek” és mozdulatlanul várják, mikor is csaphatnak le az áldozataikra. Táplálékuk nem más, mint röpképes rovarok, de ezek mellett fogyasztanak kisebb gyíkokat, madarakat és emlősöket is.

Tudtad-e?

Az imádkozó sáska Magyarországon védett állat, eszmei értéke 5000 Ft.

Az óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata)

Bárhol számíthatunk megjelenésükre, ahol jelentős mennyiségben található cserebogár-, szarvasbogár, orrszarvúbogár-, vagy rózsabogárlárva. Ezek pedig általában talajban, pusztuló fában, komposztban fordulnak meg gyakran. Áldozataikat a faanyagon keresztül, vagy a talajba ásva szúrásukkal bénítják meg, és belepetéznek. A kikelő lárvák pedig a még élő pajort belülről fogyasztják el. Tiszta horror, “amelyen titkos féreg foga rág”.

Éppen ezért a tőrös darázs nélkülözhetetlen élőlénye a magánkertek és parkok vegyszermentes, biológiai alapú rovarok elleni védelmének! Ne féljünk tőle, hiszen nincs mitől. Persze sokan nem így vannak ezzel, egyrészt nagy mérete miatt, másrészt, mert összetévesztik a lódarázzsal. De emberre teljesen veszélytelen, csak a kártékony áldozatainak van félnivalója tőle.

Nemrég számoltunk be róla, hogy ilyenkor rajzanak. Viszonylag nagy méretű, a nőstény sárga fejű, kb. 40 mm, a hím fekete fejű, 20 mm. Potrohán négy sárga folt található, egyébként teste fekete.

Az óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata) (fotó forrása: wikimedia, TranquilleGoupil)

Magyarországon 1988 óta védett állat, de még mindig nem közismert. Eszmei értéke 50 000 Ft.

Hasznos állatok a kertben című cikksorozatunk további részeiben foglalkozunk majd madarakkal és kis emlősökkel is, tartsatok velünk!

kiemelt kép forrása: pixabay



Címkék: