A legtöbbünkkel biztosan megesett már, hogy hosszabb időre elutazott, és felmerült a kérdés: ki fogja locsolni a növényeket? Szerencsés esetben van egy szomszéd, egy családtag, egy cimbora, akire ezt rá lehet bízni. De mi történik, ha nincs? Ha nincs kiépített öntözőrendszerünk, ami azért a legjobb családban is megesik, nem kell kétségbe esni, a kreativitás átsegít a krízisen. Lássuk, mit lehet kihozni egy kis furmánnyal PET palackokból!

Mi kell hozzá: üres PET palackok, ezek közül is minél nagyobb, annál hosszabb ideig adagolhatunk vizet növényeinknek, olló, kancsó vagy kanna.

Első lépés: vágjuk le a palackok alját.

Második lépés: locsoljuk meg a növényeket. Mivel mi szabadtéren dolgoztunk kiadós eső után, ezt a lépést kihagytuk, de mindenki saját hatáskörben eldöntheti, kell-e.

Harmadik lépés: a levágott aljú palackokat fejjel lefelé szúrjuk a növény mellé, a földbe, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a növény szárát, gyökereit.

Negyedik lépés: töltsük fel a palackokat esővízzel, ha lehet. Ha a víz egyből kifolyik, nem jól szúrtuk be az üveget. Igazítsuk meg úgy, hogy a palack száját teljesen eldugaszolja a föld, így a kiszáradó talajba csak lassan fog szivárogni a víz.

Ezzel a módszerrel segíthetünk a növényeinknek az eső, és locsolásmentes napokat átvészelni, de nyilván ez is csak addig tart, amíg a föld, és a növény fel nem szívja a palackba töltött vizet. Az elérhető időtartam nagyban függ attól, hol szúrtuk le a palackot bent, vagy kint, cserépben, vagy nyílt terepen. Attól is, hogy milyen szerkezetű a föld, időjárás, páratartalom, mennyire süti a nap. Közben persze a palackból magából is párolog a víz. Hogy ne illanjon el gyorsan, lefedhetjük őket, de ezzel megakadályozzuk, hogy egy esetleges nagyobb esőzéskor ismét töltődjön beléjük némi plusz víz. Ezt további fejlesztéssel meg lehet oldani, de eddig még nem jutottam el.

Egy másik palack tetejét kell beleilleszteni felülről, hogy tölcsérként gyűjtse a vizet, de kevesebbet hagyjon párologni. Ez lesz a tökéletes, legközelebb kipróbálom!



Címkék: