Az év leglátványosabb meteoresője közelít a Föld felé. Ha egy felhő sincs az égen, sötétedéskor irány a természet!

A Perszeidák több száz éve minden nyáron megérkeznek, így idén sem marad el a látványos produkció, készíthetjük tehát a sátrakat vagy a teraszt a csillaghulló bulikra. Átlagosan 80 meteor hullik óránként sok éves számításban, kivéve néhány kiemelkedő évet, például a tavalyit, amikor 150-200 meteort is láthattak a szerencsések.

A space.com által megszólaltatott Bill Cooke, a NASA meteor szakértője szerint idén sajnos nem lesz folyamatosan tele az ég hulló csillagokkal a Hold  elhelyezkedése és erős fénye miatt, de óránként 40-50 meteorra bizonyosan számíthatunk a Perszeidák idei érkezésekor, július 17. és augusztus 24. között. Különösen augusztus 12-13-án legyünk figyelmesek, amikor a meteorraj programjának tetőpontjára ér, azaz a legtöbb atmoszféránkba kerülő tüzes meteordarabot fogjuk látni óránként.

Érdemes a legközelebbi csillagvizsgálónál érdeklődni, mert ebben az időszakban sokuk kedvezőbb nyitvatartással vagy előadásokkal is várja a látogatókat, persze kizárólag derült égbolt esetén.

Addig is nézz fel az égre minden este már mától, az első égi tünemények már pár napja láthatóak. Ha szerencséd van, kívánhatsz egyet!

(Fotó: Bob Wick, BLM)



Címkék: