A napokban járta körbe a világhálót a hír, hogy Kína 2018. január 1-jén bezárta határait bizonyos típusú importált hulladékok előtt, az európai nagyhatalmaknak és Észak-Amerikának pedig nincs alternatívája arra, hogy mi legyen a tonnányi felhalmozódott szeméttel. Miközben ők pánikolnak, Dubaj komoly erőműfejlesztési terveket jelentett be.

Ezek nagyon biztatóak, az önkormányzat ugyanis azt ígéri, hogy ha beindul a gépezet, évi 1,82 millió tonna szilárd szemetet fognak feldolgozni. Ez körülbelül Dubaj évente termelt hulladékmennyiségének 60 százalékát jelenti. Ebből megközelítőleg 185 megawatt energiát fog tudni biztosítani, ami arányaiban kevésnek tűnhet a fényűzés városában, hiszen ez az éves felhasznált energiamennyiség csupán 2 százaléka. Viszont így is 120.000 otthont lesz képes elegendő energiával ellátni, ami 2000 felhőkarcoló fogyasztásával egyenértékű.

Fotó forrása: Europress

A 680 milliós projekt néhány hónapon belül megkezdődik egy 20.000 négyzetméteres területen, és előreláthatóan 2020-ban adják át a Warsan negyedben. A termelt elektromosságot elektromos hálózatba vezetik majd. Az üzem várhatóan jelentősen hozzájárul a Dubaji Tiszta Energia Stratégiájának eléréséhez, amely szerint 2020-ra 7, 2030-ra 25, 2050-re 75 százalékos mértékig megújuló energia, főként napenergia fedezi majd az ország elektromos energiaigényét.

Két éven belül várhatóan Kína is elkészül egy olyan erőművel, ami hulladékból képes energiát előállítani, ám valamivel kisebb a tervezett teljesítménye, mint a dubajinak. Bár mindkét üzem képes lesz naponta 5500 tonnánál több szemetet feldolgozni, az utóbbi 20 megawattal veri a szencseni erőművet.

Forrás: Gulf News

Kiemelt fotó forrása: Europress



Címkék: