Tizenöt évvel ezelőtt csak a mesékből ismertük, vagy esetleg hallottunk róla a Bibliából, ma meg tele vannak vele a zalai dombok, meg a Balaton-felvidék. És míg korábban el sem tudtuk képzelni, milyen lehet a fáról leszedve ez az egzotikus gyümölcs, ma már minden piacon és éttermi tányéron van néhány. Imádom ezt a  fejlődést, imádom frissen a fügét!

Éppen ezért erősen kacérkodom már évek óta a gondolattal, hogy neveljünk egy saját bokrot a kertben. Ahol látom, szép terebélyes, akár szoliterként is megállja a helyét és késő nyáron üdítő változatosság lenne az almák és őszibarackok mellett. Már ki is néztem a helyét, amikor volt szerencsém augusztusban ellátogatni Európa egyik legnagyobb fügeültetvényére, amely mázlinkra a zalai Tormaföldén található. Beszélgettem egy jót a fügék gazdájával és lelkes gondozójával, Harcz Endrével, akit persze beavattam fügeültetési tervembe is. Bevallom, valami olyasmire számítottam, hogy azonnal hármat is akarjak ültetni, de a kedvem igen hamar lelohadt, bármennyire is megkaptam a hőn áhított spéci tippeket.

Először is, a füge egy igen ellenálló, ám mediterrán térségben honos növény. Így neki is vannak korlátjai, Martonvásár meg nem Libanon ugye. „Mínusz 15 fokig biztonsággal áttelel”, mondta tapasztalatból a szakértő. Hoppácska, nálunk tavaly mínusz 26 is volt, nem is egyszer, itt került hát szuper ötletem a kukába.

Persze nem akarta elvenni a kedvem, így remek ültetési és téliesítési tanácsokat adott:

Ültessük a házfalunk mellé, mert a házunk falán leadott hő sokszor elég neki a hideg időben ahhoz, hogy ne fagyjon ki.

Ha várhatóan mínusz 15 fok alá megy a hőmérő higanyszála, készítsünk téli sátrat a fügének! Négy erős botot/bambuszrudat leszúrunk körben a füge köré, majd körbevesszük egy erős fóliával úgy, hogy a tetején ne tudjon beesni a hó (vagy ónos eső..). Így nem csak az erős széltől és csapadéktól óvjuk a növényt, hanem felhasználjuk a talaj hőjét, amely hótakaró nélkül még mindig sokat segít a bokornak. Eszméletlen hidegben mehet a sátorba egy biztonságosan elhelyezett mécses!

Nos, aki vállal ennyi macerát egy növénnyel a kertben, az mindenképpen megérdemli a szupertermést! Nekem persze már a mínusz 15-nél megállt az agyam, mert a teleltetési procedúrákat próbálom a lehető legjobban visszaszorítani szimplán azzal, hogy minél kevesebb arra szoruló növényt hozunk a kertbe. Martonvásár alacsonyan fekvő vidék a maga 110m körüli tengerszint feletti magasságával, amihez a mi kertünk még kifejezetten fagyzugos és hideg is, esélye sem lenne a fügének, ha véletlenül elfelejteném alámécsesezni.

Hazánkban inkább a magasabban elhelyezkedő, napos fekvésű helyek számítanak ideálisnak, a talaj minőségében nem válogatós, füge számára. Tegyünk hát jót magunkkal és a fügével is.

Jó-jó, néhány évig lehet szerencséje bárkinek az időjárás miatt, itt nálunk a szomszéd utcában is kifejlődött egy csodás 2 méteres, szinte gömb alakú fügebokor, tele gyümölccsel, hiszen alig éreztük a teleket. Aztán jött a tavalyi év, és elfagyott a talajig az egész. Idén megint hajt gyökérről, de megéri mindig elölről kezdeni?



Címkék: