A Mindenszentek/ Halottak napja közeledtével a családok figyelme elhunyt szeretteik, illetve az őket fedő sírok felé fordul. A temetőlátogatás és sírgondozás évszázados hagyomány, a temetők fenntartása önkormányzati hatáskör, de a sírhely karbantartása a sírhely felett rendelkezőt terheli.

Mit kell tenni egy sírhellyel?
Ültetés, metszés, hulladék eltávolítás – ezek a legfőbb kertészeti feladatok a sír körül, gyakorlatilag az év bármely szakában. Az októberi sírgondozás azért kiemelkedően fontos, mert az ünnepekre készülünk vele, hogy november első napjaiban már csak a koszorú/mécses díszítés, és az emlékezés maradjon. Nem beszélve arról, hogy a beültetéstől függően a munka kosszal, és zajjal járhat, és nem illendő a szomszéd emlékezését megzavarnunk.
Mi kell hozzá?
  • kis méretű szerszámok (nagy ásót egyébként is nehéz tömegközlekedési eszközön szállítani)
  • locsolókanna (sok helyen a temető bejáratnál kölcsönözhető, de egy egyszerű műanyag vizes flakon is megteszi)
  • szemetes zsák, a legjobb az eleve zöldhulladékos zsák
  • friss föld, különösen fontos azoknál a síroknál, ahol alacsony a hant, vagy ahol a föld bemosódhat a sírkő alá (pl: csak egy részen van kivágva  a sírkő)
  • opcionálisan: mulcs, díszkavics, murva. A sírhely díszítésére, vagy a közlekedő rész borítására.
  • és persze  az új növények

 

Szempontok a növényválasztásnál

  • mekkora terület áll rendelkezésre: nem mindegy, hogy egy dupla sírhelyhez vagy egy urnasírhoz keresünk növényt, de gyakorlatilag minden sírhely nagyon korlátozott méretű. A virágzó egynyáriakon, évelőkön kívül csak alacsony/közepes növésű bokrok, esetleg kis fák javasoltak. Fontos, hogy a növény (pl. gyökerével, vagy a lombjával) ne zavarja a szomszédos sírhelyeket, vagy a sírok közötti közlekedést.
  • mennyi időt tudsz a fenntartással tölteni. Alapvetően ritkán járunk temetőbe (pedig érdemes lenne), így kerüld a vízigényes, és a gyors, erőteljes növekedésű növényeket. Az első nem fog sokáig díszíteni, utóbbi pedig túl hamar kinövi rendelkezésre álló területet. Arra is kell gondolni, hogy viszonylag sekélyen gyökerező növényünk legyen, hiszen az erős gyökérzet hosszútávon megrongálhatja, felnyomhatja a burkolatokat.
  • hangulat. A klasszikus temetői növények illeszkednek a hely hangulatához. 3-4 lomb- vagy virágszínnél többet ne használjunk, mert esetleg túl harsány vagy zavaró lesz az összhatás. A bókoló, azaz szomorú, csüngő formák hangulatában, az örökzöldek pedig szimbolikájukkal illeszkednek a temetőkhöz. Mivel nem nagy területet kell beültetni, így koncentráljunk egy vagy két lényeges növényre (szebb, érdekesebb vagy nagyobb), a többi pedig inkább csak kísérő, szegélyező növény legyen.

Klikk a képre az ötletekért:

 

Fürtöshanga (Leucothoe axillaris 'Scarletta') - Színes lombú cserje, de fagyérzékeny

 

Mit tesz a fenntartó, a temető gondnokság?

Az ősz, mint minden más kertnél, a temetőkben is kiemelkedő időszak. Megkérdeztük Magyarország egyik legszebb temetőjének, a Debreceni Köztemető fenntartóját (AKSD Kft.), hogy milyen munkálatokat végeznek ebben az időszakban. Kérdéseinkre Domokos Csilla szóvivő válaszolt.

A Debreceni Köztemető ravatalozója (fotó: eospower, Indafoto)

 

Az őszi lombhullás kezdetétől fokozottan takarítják a 67 hektáros temető úthálózatát, a táblák széleit, gyakrabban gyűjtik össze a hulladékgyűjtő edényekben a hozzátartozók által elhelyezett hulladékot. A hozzátartozók egy része sajnos úgy gondolkodik, hogy nem az ő dolga elvinni a kukáig a kigyomlált zöldhulladékot, vagy elszáradt virágokat, hanem a temető fenntartójának. Csak a kifejezetten levél hulladék kerül komposztálásra, azonban a sírokról eltávolított koszorúk és egyéb dísztárgyakat a fém, műanyag és egyéb alkotóelemek miatt nem lehet komposztálni. Ebben az időszakban a temetőlátogatók számára ingyenesen biztosítanak hulladékgyűjtő zsákot (ami egyébként saját termék, hiszen a cég telephelyein gyűjtött hulladékból készül).

Hozzátartozói kérésre áprilistól október végéig több mint 600 db sír teljes körű gondozását látják el, valamint eseti megrendelések alapján további megközelítőleg 200 db sír újra ültetését, felújítását végzik el. A legváltozatosabb igényeknek tesznek eleget, ugyanis a tradicionális megjelenéstől a modern és teljesen újszerű beültetésekig valósítják meg az elképzeléseket.

A gondozatlan sírok tekintetében nincs bírság rendszer, amíg az adott sír megváltási ideje nem jár le, nem lehet semmit tenni a sír felett rendelkező kérése nélkül. A temető kezelője csak akkor nyúlhat hozzá, ha a síremlék állapota baleset- vagy életveszélyes. Ha egy másik sírhely fölött rendelkező panaszt tesz egy másik, gondozatlan sír miatt, akkor levél útján jelzik a panaszt.

A temetőben a gallyazás kiemelten fontos feladat, hiszen egy esetlegesen letörő ág felbecsülhetetlen károkat okozhat a sírkövekben. A fák megközelítése sokszor problémás, ezért kosaras kocsival és alpintechnikával is dolgoznak.

Napjaink változó temetkezési szokásai egyre kevésbé kívánják meg a temetőlátogatást, ugyanis a klasszikus koporsós temetkezés háttérbe szorulásával, a hamvszórás, vagy a hamvak hazavitelével a temetőlátogatási kedv is csökken. Én mégis remélem, hogy minél tovább lehet majd gyönyörködni temetőinkben, ehhez azonban fontos a karbantartás, akár kezelői, akár egyéni szinten.  Ne hagyjuk leromlani a temetők állapotát.

És ügyelni kell a nyitvatartásra.



Címkék: