A Nyugati téri (vagy ahogy az építése idején nevezték: Marx téri) felüljáróról kering az egyik legszínesebb városi legenda. „Egy híres építészt bíztak meg a tervezéssel. Amikor készen lett, a felüljáró legmagasabb pontján nem ért össze a két félhíd. A tervező öngyilkos lett” – írta az Urbanlegends. A sztorinak több verziója is van, az egyikben az  oroszok miatt történt a malőr, a másikban a két oldal nem egyenlően kilopott építőanyaga okozta a hibát. A valóság viszont sokkal unalmasabb: a városvezetés sürgette a munkálatokat, így végül egy meg nem kötött ragasztó okozta az eltérést.

Forrás: Fortepan

Ugyan régi fotókon láthatjuk, milyen volt a tér a felüljáró építése előtt, az 1981-ben befejezett fejlesztésről is van jó pár felvétel, a jelenlegi utcaképpel nélküle már nehezen tudjuk elképzelni. Ez a videó viszont segíthet benne.


A terv a Magyar Mérnöki Kamara Mérnöki Innovációt Támogató Alapítványának a pályázatára készült. A leírás szerint ez nem egy kiviteli vagy engedélyezési és még csak nem is tanulmánytervről, csak egy ötlet, elképzelés. A videó alatti kommentek szerint sok gyenge pontja van, de látványnak biztosan nem utolsó.

Címlapkép: youtube.com



Címkék: