Egyre kevesebb hely egyre több emberre, ez nem éppen a nagy, tágas, drága otthonoknak kedvező felállás. A japánok már régóta tudják, hogy a zsúfolt városoknak miniotthonokra van szüksége, de most szintet léptek a térkihasználás és az újrahasznosítás szintjén is: vízcsőből álmodtak minilakást.

Az Opod Tube House projekt a városlakó, önáll életet kezdő fiatalokat célozza meg, akik még nem tudnak megfizetni egy nagy lakást, de igazán nincs is szükségük rá, hiszen reggeltől estig dolgoznak, családjuk pedig még bőven nincs. A 8 méter átmérőjű betoncsövekben kialakított teret egy vagy két ember befogadására tervezték, mindegyik egyszerűen berendezett és felszerelt. A nappali részen egy beépített padot alakíthatunk át ággyá, de van mini hűtőszekrény, fürdőszoba zuhanyozóval és sok tárolóhely is.

Forrás: James Law Cybertecture facebook

A csőlakások amilyen kicsik, annyira nem könnyűek: darabjuk 2 tonna. Viszont a beszerelés egyszerű és könnyen rögzíthetőek egymáshoz, ami csökkenti a telepítési költségeket. Az csőotthonok tervezője, James Law úgy tervezi, hogy teljes csőcsomópontokat telepítenek majd sikátorokba, hidak alá, keskeny, eddig ki nem használt területekre.

 

Kiemelt kép: OPod Tube Housing facebook



Címkék: