A csillaghullás minden nyáron program, kiéve persze amikor a felhőktől semmit sem látni, de tiszta időben este kifekszünk a kertbe, vagy kivonulunk a várostól messze egy dombtetőre és elkezdődik a hullócsillag-vadászat. De mikor van a legnagyobb esélye annak, hogy hullócsillagot látunk?

Most hétvégén, augusztus 11-12-én éri el maximumát a Perseidák meteorraj. Ha szerencsénk lesz, egy este akár 60-70 hullócsillagot is összeszámolhatunk ezeken a napokon. Ha mégis felhős lenne az ég, ez zajlik majd a felhők fölött:

A National Geographic szerint a csillaghullós éjszakákon változó, hogy mennyi meteort látunk:  általában a záporszerű csillaghullást percekig tartó csend követi. A Perseidák a Swift-Tuttle üstökösből erednek, s az üstökös korábbi pályája nyomán számított por egy feltételezetten nagyobb adagjával 12-én este, 22 óra felé találkozik Földünk, így vasárnap este az ekkor már sötét égen előfordulhat egy rövidebb ideig (fél-egy óra) tartó kisebb csúcs. Ha tehát biztosra akarunk menni, vasárnap este 10 órakor legyünk egy közvilágítástól mentes, várostól távoli dombtetőn és figyeljünk az égre.

Kiemelt kép:  https://www.flickr.com/photos/zachit/



Címkék: